vrijdag 29 augustus 2014

Songs Of Aran - Into The Waves

De afgelopen jaren zag ik de kolkende stroom promo cd’s op de deurmat langzaam maar zeker transformeren in een minstens even omvangrijke stroom digitale promo’s in de mailbox. Dat is aan de ene kant handig, want het huis begon wat vol te raken, maar aan de andere kant heeft het ook wel wat om een fysiek product in handen te hebben. 

Ik was deze week dan ook zeer aangenaam verrast toen een heuse promo LP werd afgeleverd: Into The Waves van Songs Of Aran. Zeker vergeleken met een mapje met MP3 bestanden voegt zo’n mooie grote hoes en de geur van vinyl absoluut wat toe aan de luisterervaring. 

Hetzelfde geldt overigens voor het geluid. Ik ben zeker geen audiofreak en kan over het algemeen prima uit de voeten met Spotify, maar op vinyl klinkt muziek toch een stuk beter. Voller en vooral ook warmer. Uiteindelijk gaat het op deze BLOG echter om de muziek en ook deze is op de nieuwe plaat van Songs Of Aran dik in orde. 

Songs Of Aran is het alter ego van de Nederlandse singer-songwriter Aran Jeurissen, die in het verleden in de band Fold speelde, maar inmiddels drie soloplaten op zijn naam heeft staan. 

Jeurissen kiest als Songs Of Aran voor mooie, grotendeels akoestische folksongs. Het zijn folksongs die het in eerste instantie moeten doen met een akoestische gitaar en de mooie, warme, stem van Aran Jeurissen als basis, maar vrijwel alle songs op de plaat worden vervolgens verder ingekleurd met andere instrumenten. 

Dat is soms subtiel en soms wat uitbundiger, maar alle songs behouden hun intieme karakter. Heel af en toe doet het me wel wat denken aan de muziek van David Gray, al heeft Into The Waves uiteindelijk toch vooral een eigen kleur en geluid en hoor ik in de net wat minder toegankelijke songs ook wel wat van David Sylvian en in de meer rootsy songs iets van Ryan Adams. Allemaal geen namen om je voor te schamen. 

Songs Of Aran moet met Into The Waves concurreren met een heel leger jonge singer-songwriters in binnen- en buitenland, maar wat mij betreft slaagt hij daar aardig in. Into The Waves staat, net als de platen van zijn concurrenten, vol met lekker in het gehoor liggende popliedjes, maar vergeleken met de meeste van deze concurrenten zit de muziek van Songs Of Aran knapper in elkaar. Dat hoor je in de fraaie instrumentatie waarin steeds weer net wat andere accenten worden gelegd, maar dat hoor je ook in de songs die allemaal anders klinken en stuk voor stuk verrassende wendingen bevatten. Ook in vocaal opzicht is Aran Jeurissen overigens zijn concurrenten de baas. Into The Waves maakt echt indruk met aangename vocalen vol gevoel.

De meest ingetogen songs op de plaat zullen worden omarmd door liefhebbers van folky singer-songwriters, maar de wat uitbundigere songs op de plaat zullen waarschijnlijk in veel bredere kring gehoor vinden. Songs Of Aran laat met Into The Waves niet alleen horen dat we er een groot talent van eigen bodem bij hebben, maar het is bovendien een talent met internationale allure. Haal Into The Waves daarom snel in huis; als het even kan op vinyl. Erwin Zijleman

Into The Waves van Songs Of Aran kan digitaal worden verkregen via bandcamp (http://songsofaran.bandcamp.com). De LP koop je via de klankfabriek (http://www.shop-deklankfabriek.nl/webshop/alle-producten/detail/349/songs-of-aran-br-into-the-waves.html).