vrijdag 5 september 2014

Tina Dico - Whispers

Tina Dico is in haar vaderland Denemarken al heel wat jaren een grote ster, maar in Nederland is de singer-songwriter uit Aarhus helaas nog altijd een grote onbekende. 

Zelf heb ik inmiddels een stuk of vier platen van Tina Dico in mijn bezit, maar het afgelopen decennium maakte ze een bescheiden stapel, in eigen land zeer gewaardeerde en behoorlijk succesvolle, platen. 

Tina Dico leek op het vorig jaar in Nederland uitgebrachte en ook op deze BLOG besproken Where Do You Go to Disappear? nog te kiezen voor een behoorlijk toegankelijk popgeluid, maar slaat op het nu verschenen Whispers toch weer een hele andere weg in; een weg die ik overigens nog ken uit haar verlden. 

Het is een weg die eerlijk gezegd toch wel wat beter past bij haar donkere en indringende stemgeluid en het is bovendien een weg die het wat eenvoudiger maakt om de aandacht te trekken van de serieuzere muziekliefhebber, die Where Do You Go to Disappear? helaas negeerde. 

Met Whispers heeft Tina Dico een fluisterzachte singer-songwriter plaat gemaakt, waarmee de titel van de plaat een vlag blijkt die de lading uitstekend denkt. De stemmige songs van Tina Dico halen de donkere dagen alvast in huis met  een instrumentatie die voornamelijk bestaat uit een akoestische gitaar en wat sfeervolle accenten en songs die voornamelijk donker zijn gekleurd. 

Tina Dico is op Whispers niet langer een eigenzinnige popprinses, maar manifesteert zich als een ingetogen singer-songwriter die haar klassiekers kent. Dico is naar verluid een groot fan van Leonard Cohen en dat hoor je terug in haar songs en in haar persoonlijke teksten. 

Whispers werd opgenomen op Ijsland met producer Helgi Jonsson achter de knoppen en heeft het donkere en atmosferische geluid dat je van een op Ijsland opgenomen plaat verwacht. Op Ijsland opgenomen platen zijn over het algemeen ook niet vies van sprookjesachtige klanken, maar hiervoor ben je bij Tina Dico (gelukkig) niet aan het juiste adres. 

Tina Dico heeft de songs op Whispers teruggebracht tot de essentie. De Deense singer-songwriter is in nog geen jaar tijd van een eigenzinnige popprinses getransformeerd in een meisje met gitaar en wat maakt ze veel indruk. Whispers is een plaat zonder tierelantijntjes. De instrumentatie is zo sober mogelijk en de prachtig gezongen songs komen stuk voor stuk hard binnen. 

De impact van de songs op Whispers worden voor een belangrijk deel bepaald door de bijzondere stem van Tina Dico. Het is een donkere en indringende stem, maar Tina Dico is ondanks haar Scandinavische wortels zeker geen ijskonijn en klinkt ook warm en gloedvol. De songs op Whispers zijn voor het overgrote deel donker en direct, maar klinken ook verrassend melodieus en stemmig. 

De afgelopen jaren hoorde ik bij Tina Dico altijd wel het grote talent en de potentie, maar was er ook altijd wat twijfel over de uitvoering. Op Whispers neemt Tina Dico alle twijfel weg. In Denemarken is ze al een tijd een ster; de rest van de wereld kan, nee moet, nu gaan volgen. Erwin Zijleman