maandag 20 oktober 2014

Jessie Ware - Tough Love

De Britse zangeres Jessie Ware imponeerde twee jaar geleden met het prachtige Devotion, waarop ze een brug wist te slaan tussen Soul II Soul en The Xx. Devotion koppelde toegankelijkheid aan avontuur en was, mede door de fantastische stem van Jessie Ware, uiteindelijk maar heel moeilijk te weerstaan.  

Devotion was met name in het Verenig Koninkrijk zeer succesvol, waardoor Tough Love moet worden gezien als de altijd moeilijke tweede plaat na een succesvol debuut. Heel veel last lijkt Jessie Ware hier niet van te hebben gehad, want Tough Love treedt moeiteloos in de voetsporen van Devotion. 

Op Tough Love gaat Jessie Ware verder waar Devotion ruim twee jaar geleden ophield al is er ook wel wat veranderd. Invloeden uit de mainstream pop hebben wat aan terrein gewonnen op de tweede plaat van de Britse zangeres en verder speelt Jessie Ware wat meer met haar stem en durft ze ook wat hoger te zingen. 

Jessie Ware maakt nog altijd muziek die op opvallende wijze meerdere invloeden combineert. Uit de 90s zijn nog steeds flink wat invloeden van met name Soul II Soul, Whitney Houston (jaja) en Sade hoorbaar, maar Jessie Ware combineert deze invloeden met een instrumentarium dat zowel leent uit de moderne dancepop van het moment als uit de meer alternatieve elektronische muziek, wat zo nu en dan zeer verrassende resultaten oplevert. 

Liefhebbers van pure singer-songwriters of van vintage soul zullen op Tough Love uiteindelijk te weinig van hun gading vinden, maar muziekliefhebbers die niet vies zijn van goed gemaakte popmuziek met een avontuurlijk randje zullen ook Tough Love weer omarmen. 

Op Tough Love ontbreekt de verrassing van een achteraf bezien toch redelijk sensationeel debuut, maar Jessie Ware compenseert dit met betere songs en veelzijdigere zang. Tough Love is een heerlijk zwoele plaat. Het is een plaat die is voorzien van een gladde en glanzende coating, maar onder de oppervlakte laat Jessie Ware ook op Tough Love weer horen dat ze durft te experimenteren met een afwijkend instrumentarium of bijzondere zang. 

Het roept bij de critici dit keer gemengde reacties op, maar wat mij betreft verdient Jessie Ware ook met Tough Love weer de superlatieven waarmee voor Devotion nog zo nadrukkelijk werd gestrooid. 

Tough Love klinkt op het eerste gehoor misschien zo af en toe als een dertien in een dozijn popplaat, maar het is veel meer dan dat. Luister goed naar de bijzondere instrumentatie en je zit op het puntje van de stoel. Hetzelfde geldt voor de vocalen van Jessie Ware. De Britse zangeres treedt misschien makkelijk in de voetsporen van menig popprinses, maar laat bij net wat aandachtigere beluistering zoveel meer horen, zeker wanneer het gaat om doseren. 

Tough Love is een heerlijk plaatje voor een lome zondagochtend met verrassend hoge temperaturen, maar het is ook een plaat waarop steeds weer wat nieuws is te horen en een plaat die veel avontuurlijker is dan je bij niet al te aandachtige beluistering zult vermoeden. Net als de recente plaat van Banks zal Tough Love het grote publiek weten te verleiden, maar heeft het ook genoeg te bieden voor de wat veeleisendere muziekliefhebber. Krijg je er geen genoeg van? Kies dan voor de luxe editie met een aantal extra tracks. Erwin Zijleman

Koop bij BOL.com