zondag 2 november 2014

Various - Real World 25

Real World Records werd iets meer dan 25 jaar geleden opgericht door Peter Gabriel. De Britse muzikant was via het door hem georganiseerde WOMAD (World Of Music Arts and Dance) Festival in aanraking gekomen met muziek uit andere windstreken en besloot deze muziek verder te faciliteren en promoten via een eigen studio en een eigen label. 

Het genre dat nu bekend staat als wereldmuziek kreeg destijds nauwelijks aandacht. De wereld was in een tijdperk zonder Internet aanzienlijk groter dan nu het geval is en muziek uit met name Afrika en Azië wist het Europese vasteland niet of nauwelijks te bereiken. Dat is vandaag de dag wel anders en dat is mede de verdienste van Peter Gabriel. 

Real Word Records heeft inmiddels zijn 25e verjaardag achter zich gelaten en dat wordt nu gevierd met een prachtig boxje met 3 cd’s vol parels uit de rijke historie van Real World Records en een bijzonder informatief boekje. 

Real World 25 opent met de al weer bijna vergeten maar nog altijd bezwerende klanken van de Pakistaanse muzikant Nusrat Fateh Ali Khan en eindigt 47 tracks later met de bijna klassiek aandoende klanken van Papa Wemba. Tussen deze twee uitersten hoor je volop songs van oude bekenden, maar ook de nodige songs van nooit opgemerkte parels uit de wereldmuziek en ver daarbuiten. 

Muziek uit Afrika, het Midden-Oosten en Azië speelt een belangrijke rol op Real World 25, maar ook Westerse muzikanten brachten platen uit op Real World Records. Natuurlijk komt het werk van Peter Gabriel zelf terug, maar hiernaast zijn er bijdragen van onder andere The Blind Boys Of Alabama, Adrian Sherwood en Joseph Arthur. 

Real World 25 laat niet alleen horen dat Peter Gabriel muzikanten uit alle windstreken met open armen ontving en vervolgens de mogelijkheid bood om hun muziek onder de aandacht van Europese en Amerikaanse muziekliefhebbers te brengen, maar laat ook horen dat het Real World complex een bruisende bron van creativiteit was. Muzikanten die de muziek uit hun vaderland zo puur mogelijk op de plaat wilden zetten kregen alle ruimte, maar muzikanten die wilden experimenteren met invloeden uit de westerse popmuziek konden dit naar hartenlust doen en werden nog net wat warmer ontvangen. 

Real World 25 levert hierdoor een opvallende mix op van min of meer authentiek klinkende wereldmuziek, muziek die het resultaat is van het vertoeven in een muzikale smeltkroes, die zeker aan het begin van het bestaan van het label, de ene na de andere bijzondere plaat opleverde en muziek die past in het hokje van de eigenzinnige en vaak atmosferische Westerse popmuziek. 

Peter Gabriel heeft de vele hoogtepunten uit de goedgevulde catalogus van zijn label niet zomaar op een hoop gegooid, maar heeft er een knap samengestelde compilatie van gemaakt. Het is een compilatie die aan de ene kant van de hak op de tak springt, maar aan de andere kant toch ook een min of meer organisch geheel vormt. 

Real World 25 is drie cd’s lang genieten van muziek die niet zomaar in een hokje is te duwen en voor een belangrijk deel nieuw zal zijn. Een mooi eerbetoon aan een bijzonder platenlabel, maar ook een bijzonder aangename luistertrip die alles bij elkaar maar liefst 3 uur en 49 minuten beslaat. Het verveelt wat mij betreft geen seconde. En dat alles dan ook nog eens voor een bespottelijk lage prijs. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com