zaterdag 7 maart 2015

Vanessa Peters - With The Sentimentals

De Amerikaanse singer-songwriter Vanessa Peters verdeelde haar tijd het afgelopen decennium tussen Europa en de Verenigde Staten, maar haar muziek kwam ik tot dusver nog niet tegen. 

Vanessa Peters verruilde haar Europese basis in Italië (waar ze met haar band Icecream On Mondays redelijk bekend was) een jaar of wat geleden voor Denemarken, waar ze onder andere de Deense rootsmuzikant MC Hansen (check zijn platen) tegen het lijf liep. 

In Kopenhagen werd uiteindelijk met haar nieuwe band The Sentimentals en diezelfde MC Hansen haar nieuwe plaat With The Sentimentals opgenomen en dit blijkt een hele sterke plaat. 

With The Sentimentals bevat een aantal nieuwe tracks en een aantal nieuwe bewerkingen van oude tracks, maar voor mij zijn het uiteraard allemaal nieuwe tracks. Het levert een plaat op die van de eerste tot de laatste noot indruk maakt. 

Vanessa Peters kiest op With The Sentimentals voor een mooi en gloedvol geluid. Het is een geluid waarin mooie heldere gitaarlijnen rustig rond mogen zweven, waarna Vanessa Peters haar mooie warme stem om deze gitaarlijnen heen krult. Het mooie gitaarwerk en de bijzonder aangename stem van Vanessa Peters zijn twee hele sterke wapens van With The Sentimentals, maar ook de rest van de band verdient krediet. Zo speelt de ritmesectie prachtig ingetogen en ruimtelijk en voorziet toetsenist/producer (en echtgenoot van Vanessa Peters) Rip Rowan voor fraaie toetsenbijdragen die het geluid op With The Sentimentals nog ruimtelijker maken. 

Het is een geluid waarin Vanessa Peters uitstekend gedijt. De Texaanse singer-songwriter heeft een stem die gemaakt is voor folk en folky songs domineren dan ook op With The Sentimentals. Het zijn zeker geen pure folksongs, want Vanessa Peters voorziet haar muziek van uiteenlopende invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en is ook niet bang voor uitstapjes buiten de gebaande paden van de rootsmuziek. 

Wanneer Peters in het wat experimenteler aandoende Big Time Underground kiest voor een meer pop en rock georiënteerd geluid valt op hoe haar stem lijkt op die van Aimee Mann en laat dat nu net één van mijn favorieten zijn. Toen de vergelijking met Aimee Mann eenmaal was opgedoken kon With The Sentimentals voor mij niet meer stuk, maar de nieuwe plaat van Vanessa Peters blijkt uiteindelijk te mooi en bijzonder om te worden vergeleken met de muziek van anderen. 

With The Sentimentals is een plaat met een prachtig eigen geluid, met zang die het oor streelt en het hart raakt en met songs die stuk voor stuk iets met je doen. Ik heb de muziek van Vanessa Peters het afgelopen decennium volledig gemist, maar met With The Sentimentals schaart ze zich wat mij betreft in eenmaal onder het beste dat in dit genre te vinden is. With The Sentimentals van Vanessa Peters is een prachtige plaat en hij wordt echt alleen maar mooier. Bijzonder indrukwekkend. Erwin Zijleman

With The Sentimentals ligt niet in de Nederlandse winkels, maar kan zowel fysiek als digitaal worden verkregen via de bandcamp pagina van Vanessa Peters: https://vanessapeters.bandcamp.com/album/with-the-sentimentals. Ook haar vorige albums zijn hier te vinden. In maart en april is Vanessa Peters samen met haar band te zien op de Nederlandse podia: http://vanessapeters.com/shows/.