donderdag 16 juli 2015

Dansfabriek - Subcutaneous

Edwin de Herder ken ik van Mama Loo, de band die in 2013 enorm wist te verrassen met het aanstekelijke maar ook ongrijpbare White Cap (nog steeds zeer de moeite waard, check hier)

Op zijn Facebook pagina zie ik sindsdien veel berichten langs komen over mooie en bijzondere gitaren, wat ik in eerste instantie niet kon rijmen met het uitbrengen van een plaat die over het algemeen in het hokje ‘dance’ zal worden gestopt.Subcutaneous van de gelegenheidsband Dansfabriek bevat gelukkig geen 13 in een dozijn dance. 

Gitaren schitteren momenteel door afwezigheid in het genre, maar op Subcutaneous van Dansfabriek zijn ze volop aanwezig. Edwin de Herder speelt mooie ingetogen gitaarlijnen, jazzy improvisaties, bluesy riffs, heerlijke funky gitaarloopjes (denk aan Nile Rodgers) en heel af en toe net wat steviger werk. De gitaren dringen zich vrijwel nergens op de voorgrond, maar dragen uiteindelijk zeer nadrukkelijk bij aan de kwaliteit van de plaat. 

Het mooie gitaarwerk wordt gecombineerd met stuwende bassen, avontuurlijk geprogrammeerde ritmes en vocalen van een aantal gastvocalisten. Ook deze vocalen blijven over het algemeen redelijk op de achtergrond en hebben vaak een 'spoken word' karakter. 

Subcutaneous van Dansfabriek past misschien in het hokje dance, maar het is in dit hokje wel een vreemde eend in de bijt. Dit wordt deels bepaald door de belangrijke rol voor de gitaren van Edwin de Herder, maar ook qua tempo wijkt de muziek van Dansfabriek af van de eenheidsworst in het genre. 

De meeste songs op Subcutaneous slepen zich relatief langzaam voort en hebben hierdoor een bezwerend en beeldend karakter. Het is muziek die niet zou misstaan in een duistere serie als True Detective of in een wat nieuwere film van David Lynch. 

Waar de meeste dansmuziek betrekkelijk eendimensionaal is en gericht op het grote gebaar, verrast Dansfabriek met veelkleurige en avontuurlijke klanken. Een mooie soundtrack voor een broeierige zomeravond. Erwin Zijleman

Subcutaneous van Dansfabriek is voor een lage prijs maar met hoge geluidskwaliteit verkrijgbaar via bandcamp: https://subcutaneous.bandcamp.com/album/subcutaneous