zaterdag 25 juli 2015

Elbow - Lost Worker Bee EP

Het is misschien maar een EP, maar het is wel een EP van één van de beste en meeste bijzondere Britse bands van het afgelopen decennium: Elbow. 

De band uit Manchester leverde met Leaders Of The Free World (2005), The Seldom Seen Kid (2008), Build A Rocket Boys! (2011) en The Take Off And Landing Of Everything (2014) een imposante rij ‘instant’ klassiekers af en ook de eerste twee platen van de band (Asleep In The Back uit 2001 en Cast Of Thousands uit 2004) waren zeker niet slecht. 

Elbow bracht in het verleden wel vaker prima EP’s uit en doet dat nu opnieuw met Lost Worker Bee EP, dat vier nieuwe songs in ruim 18 minuten muziek bevat. 

Er was vorig jaar veel lof voor The Take Off And Landing Of Everything, maar ook wel wat kritiek. Het avontuur werd wat gemist op de laatste plaat van Elbow. Daar kon ik me wel in vinden, al vond ik het desondanks een prima plaat. 

Dat avontuur is weer in ruimere mate aanwezig op de Lost Worker Bee EP. De vier nieuwe songs op de plaat liggen net wat dichter tegen het oudere werk van Elbow aan en hebben het majestueuze en ongrijpbare dat de muziek van Elbow altijd zo mooi en bijzonder maakte. 

Zeker in het ruim 6 minuten durende en het wat psychedelisch aandoende Roll Call neemt Elbow de tijd om de song op te bouwen en uiteindelijk naar grote hoogten te stuwen, maar ook de andere songs op de EP zitten vol dynamiek en avontuur. 

Het klinkt allemaal weer net wat anders dan we van de band gewend zijn, maar toch klinkt het ook als 100% Elbow. Lost Worker Bee EP is zoals gezegd maar een EP, maar het is wel een EP die je 18 minuten in haar greep houdt. Meer dan zomaar een tussendoortje dus. Erwin Zijleman