maandag 21 september 2015

Jewel - Never Broken, Songs Are Only Half the Story

Singer-songwriter Jewel bracht vorige week haar nieuwe plaat Picking Up The Pieces uit. Picking Up The Pieces is niet alleen Jewel’s beste plaat sinds haar debuut Pieces Of You uit 1995, maar het is ook haar meest persoonlijke plaat sinds Pieces Of You. 

Picking Up The Pieces is een echte breakup plaat, waarop Jewel niet alleen haar scheiding verwerkt, maar ook afrekent met de demonen uit haar jeugd en haar leven als wereldster. 

Gelijk met Picking Up The Pieces is ook Jewel’s autobiografie Never Broken verschenen. Het boek met de ondertitel Songs Are Only Half the Story biedt een mooi maar indringend inkijkje in het bijzondere leven van de Amerikaanse singer-songwriter en belicht ook de wat minder gelukkige momenten uit haar leven. 

De jeugd van Jewel in Alaska is vaak geromantiseerd, maar blijkt ook zijn donkere keerzijden te hebben gehad, waardoor Jewel op jonge leeftijd het ouderlijk huis verliet en enige tijd een zwervend bestaan leidde. 

Uiteindelijk kwam Jewel terecht in San Diego, waar ze in kort tijd transformeerde van de vaste singer-songwriter in een lokale koffietent tot een wereldster. Jewel verdiende vervolgens miljoenen, maar deze werden op slinkse wijze achterover gedrukt door haar moeder, die lange tijd ook haar manager was, waardoor Jewel op haar 30e terug was bij af. 

Uiteraard komen ook het huwelijk, het moederschap, de scheiding en uiteraard de bijzondere carrière van de inmiddels 40 jaar oude singer-songwriter uitvoerig aan de orde. 

Never Broken is een goed geschreven en bij vlagen zeer indringende biografie van een singer-songwriter die klaar is voor een nieuwe start. Het leven begint bij 40. Ook voor Jewel. 

Deze nieuwe start levert direct een prachtige plaat op (zie: http://dekrentenuitdepop.blogspot.nl/2015/09/jewel-picking-up-pieces.html). Die plaat wordt nog mooier en indrukwekkender met alle achtergrondinformatie uit deze fraaie autobiografie. Mooi leesvoer voor de natte herfstavonden en koude winteravonden. Erwin ZijlemanKoop bij BOL.com