zaterdag 19 september 2015

Kasey Chambers - Bittersweet

De Australische singer-songwriter Kasey Chambers dook precies 15 jaar geleden op met het verassend sterke The Captain. 

Op basis van The Captain en de nog sterkere opvolger Barricades & Brickwalls uit 2001 had ik eerlijk gezegd verwacht dat Kasey Chambers zou uitgroeien tot één van de allergrootsten in de alt-country, maar dat is niet gebeurd.

Kasey Chambers maakte na Barricades & Brickwalls nog drie prima platen, maar de afgelopen jaren was het redelijk stil rond de Australische. 

Bittersweet werd vorig jaar al aangekondigd en in kleine kring ook uitgebracht, maar in Nederland trok de plaat geen aandacht. De nieuwe plaat van Kasey Chambers krijgt nu een nieuwe kans en dat is volkomen terecht. 

Kasey Chambers had op haar debuut al een stem die gemaakt was voor countrymuziek en die stem is de afgelopen 15 jaar alleen maar mooier en zeker ook doorleefder geworden. Het is een stem met een snik, maar ook een stem met een prachtig rauw randje. Het geeft de muziek van Kasey Chambers zeggingskracht en emotie. 

Bittersweet is voorzien van een prachtige productie en een redelijk ingetogen instrumentatie, waardoor de bijzondere stem van Kasey Chambers alle aandacht kan trekken. 

De Australische heeft dit keer gekozen voor betrekkelijk traditioneel aandoende countrysongs en dit is een genre waarin haar stem geweldig tot zijn recht komt. Het is ook een genre waarin Kasey Chambers moet concurreren met een heel legioen jonge countryzangeressen, maar met Bittersweet kan Kasey Chambers deze concurrentie zeker aan. 

Bittersweet is net als de platen waarmee Kasey Chambers debuteerde een plaat vol songs die je lieflijk strelen of bij de strot grijpen en het zijn ook nog eens songs vol passie die je steeds dierbaarder worden. Hoogste tijd dus om deze dame te scharen onder de smaakmakers in het genre. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com