dinsdag 1 september 2015

Lianne La Havas - Blood

Het precies drie jaar geleden verschenen debuut van de Britse zangeres Lianne La Havas was ik eerlijk gezegd al lang weer vergeten, zodat ik niet direct opveerde toen haar nieuwe plaat op de mat viel.

Ik vergeleek Lianne La Havas drie jaar geleden vooral met Corinne Bailey Rae, van wie ik de afgelopen drie jaar helaas niets meer heb gehoord, en roemde haar vermogen om zich continu buiten de gebaande van de soul te bewegen maar toch een goede en ontspannen soulplaat af te leveren. 

De jonge Britse zangeres timmerde de afgelopen jaren met behoorlijk veel succes aan de weg, maar daarvan is niets te merken op Blood, de altijd lastige tweede plaat na een succesvol debuut. 

De Britse zangeres met Grieks en Jamaicaans bloed bezocht vlak voor de opnamen van haar nieuwe plaat Jamaica, wat naar verluid veel invloed heeft gehad op haar tweede plaat. Ik hoor er persoonlijk niet zo heel veel van terug. Op Blood is wel wat reggae te horen, maar veel minder dan op de laatste plaat van Joss Stone. 

Net als Joss Stone flirt Lianne La Havas op haar nieuwe plaat met uiteenlopende genres, maar vormt soul vaak de basis van haar muziek. Lianne La Havas gaat in dat flirten overigens nog veel verder dan Joss Stone, wat op Blood een veelkleurige lappendeken aan stijlen oplevert. 

Dankzij het succes van haar debuut kon Lianne La Havas voor Blood een beroep doen aan een heel leger topproducers, maar gelukkig is de Britse zichzelf gebleven en klinkt Blood net zo puur en ontspannen als haar debuut

Blood is dus net als zijn voorganger een lekker ontspannen soulplaat vol invloeden. In tegenstelling tot de meeste van haar soortgenoten kan Lianne La Havas niet alleen uithalen maar ook heerlijk laid back zingen, wat haar muziek heerlijk dromerig en broeierig maakt. In vocaal opzicht is het smullen geblazen, maar ook de instrumentatie op en de productie van Blood zijn van een opvallend hoog niveau. 

Wanneer de tweede plaat van Lianne La Havas vervolgens ook nog eens niet alleen grenzeloos vermaakt, maar ook verrast en intrigeert, weet je dat Lianne La Havas de belofte van haar debuut meer dan waar heeft gemaakt. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd   Koop bij bol.com  LP