donderdag 10 september 2015

Lou Barlow - Brace The Wave

Lou Barlow maakt(e) deel uit van het roemruchte Dinosaur Jr. en maakte vervolgens indruk met eigen bands als Folk Implosion, Sentridoh en Sebadoh. Barlow mag daarom wat mij betreft worden geschaard onder de grootheden uit de geschiedenis van de popmuziek, wat beluistering van zijn nieuwe soloplaat op voorhand interessant maakt. 

Het solowerk van Lou Barlow is tot dusver wat wisselvallig, maar de Amerikaan schudt altijd wel een paar prachtsongs uit zijn mouw. Dat doet hij ook op zijn eerste soloplaat in zes jaar tijd, Brace The Wave. 

Voor Brace The Wave keerde Lou Barlow terug naar zijn geboortegrond (Easthampton, Massachusetts), waar hij met producer Justin Pizzoferrato (Pixies, J Mascis) in een paar dagen tijd zijn nieuwe plaat in elkaar sleutelde. 

Het is een opvallend sobere en soms zelfs bijna verstilde plaat geworden. Lou Barlow speelt gitaar of ukele, zingt en voegt zo af en toe wat extra instrumenten toe, waaronder ouderwets klinkende synths. 

De meeste songs op de plaat zijn folky, doen soms wat psychedelisch aan en hebben natuurlijk een lo-fi karakter. Brace The Wave klinkt alsof het met minimale middelen is opgenomen en klinkt bovendien als een plaat die nog deels ter plekke moest worden verzonnen. 

Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het ruwe en rammelende karakter van de plaat, maar persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van deze ‘back to basics’ plaat. Ook op Brace The Wave laat Lou Barlow immers weer horen dat hij een groot songwriter is. De songs van de Amerikaan zijn absoluut ruw, maar het zijn vrijwel stuk voor stuk ruwe pareltjes. 

Zeker wanneer je Brace The Wave wat vaker hebt gehoord, is het een plaat vol sterke songs en bovendien een plaat met een geheel eigen gezicht. Het is hiernaast ook nog eens een plaat die de grote muzikant Lou Barlow recht doet en dat geldt zeker niet voor alle platen die hij heeft gemaakt. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd  Koop bij bol.com   LP