vrijdag 18 september 2015

Robert Hilburn - Johnny Cash, de biografie

Vorige week verscheen in Nederland de prachtige biografie die Robert Hilburn schreef over het leven van Johnny Cash. De Engelstalige versie was er overigens al jaren, maar die was me op een of andere manier ontgaan. 

Johny Cash, de biografie is met ruim 700 pagina’s een flinke pil, maar het boek leest als een roman en het is een roman die je het liefst in één keer uit wilt lezen. 

Robert Hilburn beschrijft op fraaie wijze het bijzondere leven van Johnny Cash. Van zijn jeugd in Arkansas tot zijn eerste opnamen in de fameuze Sun Studios in Memphis. Van de voorzichtige doorbraak in het Zuiden van de Verenigde Staten tot de wereldsterrenstatus. Van zware verslavingen tot een bestaan in de goot. En van zijn comeback aan de hand van Rick Rubin tot zijn dood in 2003. 

Het leven van Johnny Cash heeft een enorme serie geweldige platen opgeleverd (en eerlijk gezegd ook een enorme stapel veel mindere platen), maar het leven van Johnny Cash is ook een leven vol mooie en indringende verhalen. 

Het zijn verhalen die op gedreven wijze worden verteld door Robert Hilburn, waardoor Johnny Cash, de biografie er een is die thuis hoort tussen de betere biografieën van popmuzikanten. Aanrader voor de lange herfstavonden die komen gaan. Erwin Zijleman