dinsdag 1 september 2015

Tom Russell - The Rose Of Roscrae

Ik heb The Rose of Roscrae van Tom Russell inmiddels al enkele maanden in huis en eerlijk gezegd wist ik lange tijd niet wat ik met de plaat aan moest. 

Met The Rose Of Roscrae heeft de Amerikaanse muzikant immers een heuse ‘folk opera’ afgeleverd die bestaat uit maar liefst 52 songs. 

Voor beluistering van The Rose Of Roscrae moet bijna tweeënhalf uur worden uitgetrokken en uit ervaring weet ik dat het wel even duurt voor het kwartje valt.  

Het maakt van het ontdekken van The Rose Of Roscrae een zeer tijdrovend project en in eerste instantie ook zware kost, maar het is het waard. Tom Russell maakt de laatste tien jaar alleen maar prachtplaten en ook The Rose Of Roscrae is er weer een. 

Tom Russell vertelt in zijn folk opera vanuit twee perspectieven het verhaal van een lange tocht van immigranten door de Verenigde Staten in de 19e eeuw, waarbij zowel wordt ingezoomd op de geschiedenis van de Verenigde Staten als op de misère van de hoofdpersonen. Het verhaal van The Rose Of Roscrae wordt deels verteld en deels gezongen, wat de plaat een beeldend karakter geeft. 

Tom Russell vertelt het indringende verhaal niet in zijn eentje, maar heeft een imposante groep gastmuzikanten opgetrommeld. Joe Ely, Dave Olney, Jimmie Dale Gilmore, Gretchen Peters, Eliza Gilkyson, Jimmy LaFave en Ramblin' Jack Elliott zijn slechts een paar van de vele muzikanten die op de plaat zijn te horen, waardoor The Rose Of Roscrae een zeer veelzijdig karakter heeft, wat nog wordt versterkt door het inzetten van oud geluidsmateriaal van onder andere Johnny Cash en Lead Belly. 

The Rose Of Roscrae bevat deels ijzersterke Amerikaanse rootsmuziek zoals Tom Russell die al zo lang maakt, maar het is door het verhaal dat wordt verteld ook een plaat die zich nauwelijks laat vergelijken met andere rootsplaten (al zal de kenner er wel een aantal kunnen noemen). 

Het is zoals gezegd even doorbijten, maar uiteindelijk grijpt The Rose Of Roscrae je toch bij de strot, net zoals een goed boek over de geschiedenis van de Verenigde Staten dat kan. Iedereen die de laatste paar platen van Tom Russell koestert moet zich zeker niet laten weerhouden door de drempels van deze nieuwe plaat. Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen eigenlijk ook niet. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  2 cd's