maandag 18 januari 2016

The Mulligan Brothers - Via Portland

The Mulligan Brothers is een Amerikaanse band die zowel vanuit Mobile, Alabama, als vanuit Baton Rouge, Louisiana, opereert. Geen van de leden van de band luistert naar de achternaam Mulligan en boers zijn de vier muzikanten ook al niet. 

Ik kan me er niet druk om maken, want Via Portland blijkt een prima plaat. De titel van de plaat ligt overigens wat dichter bij de werkelijkheid dan de naam van de band, want de plaat werd opgenomen in Portland, Oregon, in de studio van de van Los Lobos bekende Steve Berlin. 

Portland, Oregon, associeer ik vooral met hippe gitaarbands, maar tot die categorie behoort The Mulligan Brothers zeker niet. 

De band uit het diepe Zuiden van de Verenigde Staten maakt lekker in het gehoor liggende Amerikaanse rootsmuziek met invloeden uit de folk, country, Southern rock en een vleugje zydeco. 

Bij eerste beluistering van Via Portland vallen vooral de uitstekende zang en het fraaie vioolspel op, maar de plaat van The Mulligan Brothers blijkt over meerdere sterke wapens te beschikken. 

Zanger  Ross Newell beschikt over een warm en bijzonder aangenaam stemgeluid en het is bovendien een stemgeluid dat de songs van The Mulligan Brothers naar een hoger plan weet te tillen. Newell speelt ook nog eens zeer verdienstelijk gitaar, waarna de mooie gitaarklanken worden ingekleurd en geaccentueerd door een zeer frequent opduikende viool, die prachtig wordt bespeeld door Gram Rae. 

The Mulligan Brothers doen in muzikaal opzicht misschien geen hele opzienbarende dingen op Via Portland, maar de songs van de band zijn van zeer hoge kwaliteit. Het zijn songs die zich onmiddellijk lekker tegen je aan vlijen, maar het zijn ook songs die over groeipotentie beschikken; iets wat overigens ook geldt voor de zang en de instrumentatie op de plaat. 

Ik heb Via Portland van The Mulligan Brothers al een tijd in huis en vond het lang geen hele bijzondere, maar wel een bijzonder aangename plaat. Met name de laatste weken merk ik dat Via Portland eigenlijk alleen maar aangenamer wordt en een plaat die zo lang groeit wordt vanzelf bijzonder. 

Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek gaan zich hier geen buil aan vallen. Integendeel, The Mulligan Brothers hebben een plaat afgeleverd die goed is voor heel veel luisterplezier. Of de band het zo mooie geluid ook op het podium weet te realiseren blijkt volgende maand, dan is de band immers op de Nederlandse podia te bewonderen (zie http://www.themulliganbrothers.com/tour). Erwin Zijleman

Via Portland van The Mulligan Brothers is in Nederland (nog) niet heel makkelijk te krijgen, maar kan wel worden besteld via de website van de band (http://www.themulliganbrothers.com/store). Volgende maand aanschaffen bij een van de concerten van de band is waarschijnlijk makkelijker, sneller en goedkoper.