woensdag 13 april 2016

Chris Forsyth & The Solar Motel Band - The Rarity Of Experience

Volgens de Britse en de Amerikaanse critici maakte de Amerikaanse gitarist Chris Forsyth in 2013 met Solar Motel een heuse jaarlijstjesplaat, maar in Nederland kreeg de plaat helaas nauwelijks aandacht (ook de recensie op deze BLOG werd nauwelijks bekeken). 

De band die Chris Forsyth bijstond op Solar Motel heet inmiddels The Solar Motel Band en is te horen op het ruim 70 minuten durende The Rarity Of Experience. 

Ook deze plaat krijgt weer veelvuldig het etiket avant garde opgeplakt en dat zal veel muziekliefhebbers op het verkeerde been zetten. 

De muziek van Chris Forsyth & The Solar Motel Band past in het hokje avant garde omdat de muziek van de band zeker niet alledaags is, maar The Rarity Of Experience is uiteindelijk meer een geweldige rockplaat dan een plaat vol moeilijkdoenerij. 

Chris Forsyth en zijn hecht spelende band leven zich op The Rarity Of Experience uit in een aantal kortere en een aantal behoorlijk lange tracks (van meer dan 8 minuten). Met name de wat langere tracks ontaarden in jamsessies vol muzikaal vuurwerk, maar Chris Forsyth en zijn band maken ook behoorlijk toegankelijke rockmuziek. 

In de tracks met vocalen hoor ik veel invloeden uit de New Yorkse new wave van de late jaren 70, terwijl de lange jamsessies herinneringen oproepen aan alles tussen de psychedelica en de muziek van The Grateful Dead uit de jaren 60 tot de prog-rock uit de jaren 70. 

Chris Forsyth beschikt over een geweldige band, maar de meeste aandacht wordt toch getrokken door zijn fantastische gitaarspel. Het is gitaarspel dat alle kanten op kan schieten, waardoor The Rarity Of Experience een zeer gevarieerde plaat is. 

Het is het soort plaat dat heel makkelijk kan verzanden in muziek die het ene oor in en het andere uit gaat, maar zo ver laten Chris Forsyth en zijn band het niet komen. The Rarity Of Experience is een plaat vol buitengewoon fascinerende muziek, maar het is ook een ode aan de rockmuziek uit de jaren 60 en 70. 

Het knappe van de muziek van Chris Forsyth is dat hij de muziek uit het verleden verrijkt met invloeden uit de post-rock en heel veel eigen experiment. The Rarity Of Experience is uiteindelijk een plaat die je noot voor noot wilt begrijpen, maar het is ook een plaat om je helemaal in te verliezen, waarbij de prachtig opgebouwde spanning je keer op keer blijft verbazen. Echt veel te mooi en bijzonder om te negeren. Erwin Zijleman