donderdag 21 april 2016

I.M. Prince (1958-2016)

2016 dreigt een gitzwart jaar te worden voor de popmuziek. Op slechts 57 jarige leeftijd is vandaag Prince overleden.

Prince Rogers Nelson maakte met zijn in 1978 debuut nog niet heel veel indruk, maar toen in 1980 zijn derde plaat Dirty Mind verscheen was duidelijk dat Prince een bijzondere muzikant was.

Dirty Mind was een geweldige plaat, die in eerste instantie vooral opviel door de zeer expliciete teksten maar ook een fascinerende nieuwe kijk op de zwarte muziek liet horen.Na het in 1981 verschenen Controversy (overigens een stuk minder dan Dirty Mind) stond Prince voor het eerste op een Nederlands podium. Als we alle aanwezigen moeten geloven waren er zo'n 100.000 man samengepakt in Paradiso.

Met het in 1982 verschenen 1999 en vooral het in 1984 verschenen Purple Rain brak Prince definitief door. Zijn muziek was destijds een bijzondere mix van zwarte muziek (met name funk en soul) en blanke pop en rock, waardoor het genie uit Minneapolis een zeer breed publiek wist aan te spreken.

In 1986 zag ik Prince voor het eerst live aan het werk met zijn band The Revolution. Het dak ging er af in de Ahoy. Ik was definitief fan en schaar mijn eerste concert van Prince onder de beste die ik ooit zag.

Prince zou na na Purple Rain zijn beste platen maken. Around The World in A Day (1985), Parade (1986) en vooral Sign 'O' the Times (1987) zijn klassiekers met een geweldig eigen geluid vol invloeden. Ik koester ze sindsdien.

In de tweede helft van de jaren 80 bleef Prince geweldige concerten geven. Het was iedere keer weer een belevenis. De ene keer met een geweldige funk show, de andere keer met een rockconcert vol geweldig gitaarwerk.

Zijn platen werden na Sign 'O' the Times wel wat wisselvalliger. Af en toe zat er nog een bescheiden meesterwerk tussen, maar minstens even vaak stelde het genie uit Minneapolis wat teleur.

Vorig jaar verraste Prince met het geweldige HITnRUN: Phase Two; zijn beste plaat in vele jaren. Aangekondigde soloconcerten met Prince aan de vleugel werden na de aanslagen in Parijs helaas snel afgezegd.

HITnRUN: Phase Two verschijnt zeer binnenkort in Nederland (mijn recensie plak ik hieronder. Mijn exemplaar uit de Paisley Park studios lag een week geleden op de mat, Ik hoopte stiekem op een tour later deze zomer en op HITnRUN: Phase Three. Het heeft helaas niet zo mogen zijn. In diezelfde Paisley Park studios werd Prince vandaag dood gevonden. Hij werd slechts 57 jaar. Wederom heeft een groot muzikant ons verlaten. Erwin Zijleman

Prince - HITnRUN: Phase Two

Around The World In A Day van Prince & The Revolution vierde vorig jaar al weer zijn dertigste (overigens vrij geruisloze) verjaardag. Het is mijn favoriete plaat van de muzikant uit Minneapolis, al maakte het toenmalige genie destijds aan de lopende band platen die inmiddels te boek staan als klassiekers. 

Hoewel Prince het niveau van deze platen al heel lang niet meer weet te benaderen, blijf ik hem in de gaten houden. Met Prince weet je het immers maar nooit. 


Vorig jaar was er opeens HitNRun Phase One. De plaat trok door de lastige verkrijgbaarheid (wie heeft er immers een abonnement op de muziekdienst Tidal?) niet heel veel aandacht, maar ik vond het zeker geen slechte plaat. 


Op HitNRun Phase One deed Prince weliswaar erg (of net wat teveel) zijn best om aan te sluiten bij de moderne dansmuziek van het moment en leunde hij ook wel erg zwaar op een aantal gastzangeressen, maar de plaat liet zeker goede ideeën horen en bevatte ook minstens een aantal songs die naar meer smaakten en dat is voor Prince tegenwoordig helaas al heel wat. 


Vorig jaar was er nog even sprake van een toer van Prince en zijn vleugel, maar door de aanslagen in Parijs verdween die helaas van de radar. Niet veel later was er bijna uit het niets HitNRun Phase Two. Ook deze plaat werd in eerste instantie uitsluitend aangeboden via Tidal, maar inmiddels staat hij ook op Apple Music. 


HitNRun Phase Two blijkt een totaal andere plaat dan zijn voorganger en wat is het een verrassend sterke plaat. Op het tweede deel van HitNRun doet Prince geen krampachtige poging meer om aan te sluiten bij de dansmuziek van het moment, maar grijpt hij terug op de disco en funk uit de jaren 70 en natuurlijk op zijn eigen werk uit de jaren 80. 


Het mist misschien de urgentie van een plaat als Sign 'O' The Times, maar ach wat klinkt dit waanzinnig lekker. Prince verrast op HitNRun Phase Two met een moddervet geluid vol blazers en strooit driftig met heerlijke songs. Zoals in zijn beste dagen durf ik wel te zeggen.


Het is heel lang geleden dat ik zo heb genoten van een nieuwe plaat van de muzikant uit Minneapolis en het tweede deel van HitNRun is ook nog eens een plaat die alleen maar beter wordt. 


Prince doet op HitNRun Phase Two misschien geen hele nieuwe of bijzondere dingen, maar een plaat die je zo’n gevoel geeft als deze plaat is een topplaat. 55 minuten is het feest. 55 minuten zit je op het puntje van je stoel. 55 minuten lang stijgt de temperatuur met een paar graden. HitNRun Phase Two krijgt helaas maar heel weinig aandacht, maar het is de beste Prince plaat in zo’n 25 jaar en misschien wel langer. Dat zegt wat. Heel wat. Erwin Zijleman


HitNRun Phase Two kan (ook voor niet Tidal abonnees) worden verkregen via http://tidal.com/us/store/album/50767183 (inclusief Phase One). Alternatief is iTunes. Over een week of twee ligt de plaat ook in Nederland in de winkel.