dinsdag 5 april 2016

Town Of Saints - No Place Like This

De Fins-Nederlandse band Town Of Saints leverde in de herfst van 2013 een buitengewoon fascinerend debuut af. 

Something To Fight With was met geen mogelijkheid in een hokje te duwen en sprong op onnavolgbare wijze heen en weer tussen gloedvolle folk, springerige en stekelige indie-rock en nog een handvol andere genres. 


Deze veelzijdigheid en onvoorspelbaarheid heeft de vanuit Groningen opererende band gelukkig behouden op haar tweede plaat No Place Like This. 


De tweede plaat van Town Of Saints schakelt misschien nog wel wat driftiger tussen uiteenlopende genres dan zijn voorganger en het levert ook dit keer een volkomen uniek geluid op. 

Direct in de openingstrack laat Town Of Saints horen dat het sinds haar debuut alleen maar is gegroeid. Modern Life is heerlijk zomers en funky, maar bevat ook een onderlaag die een stuk complexer is en fraai tegen de zonnige klanken aan schuurt. 

De funky gitaarloopjes keren terug in de tweede track Needle In The Hay, maar krijgen dan gezelschap van een weemoedig klinkende viool, wat meer invloeden uit de 80s, mooi bij elkaar kleurende mannen en vrouwenvocalen en een beetje van Paul Simon’s Graceland. 

Wanneer No Place Like This twee tracks onderweg is ben je al meerdere keren op het verkeerde been gezet, zoals Talking Heads dat kon in haar allerbeste dagen. Je bent op dat moment ook al meedogenloos verleid, want Town Of Saints maakt muziek die je alleen maar kunt koesteren. 

Town Of Saints weet het hoge niveau vervolgens vast te houden tot de laatste noten weg ebben. Tot het zover is, is No Place Like This goed voor een fascinerende roller coaster ride waarin van alles en nog wat voorbij komt. Het ene moment rockt de band rechttoe rechtaan, het volgende moment verrast de band met stekelige passages waar The Arcade Fire een moord voor zou doen of met muziek die in de jaren 80 goed was geweest voor een serie hits, maar Town Of Saints kan ook uit de voeten met meer ingetogen passages, met tijdloos klinkende popmuziek die zo lijkt weggelopen uit de 70s of met klanken waarvan de zon onmiddellijk gaat schijnen. 

No Place Like This is een vat vol tegenstrijdigheden, toegankelijk en tegendraads, ingetogen en meeslepend, melodieus en stekelig, maar Town Of Saints is er in geslaagd om er een fraai geheel van te maken. 

Voorganger Something To Fight With noemde ik tweeenhalf jaar geleden een plaat die wereldwijd aandacht verdiende en dat geldt in nog veel sterkere mate voor de tweede plaat van Town Of Saints. No Place Like This is een verrassende, betoverende, meeslepende, zonnige, maar ook bloedstollend mooie plaat van een niveau dat maar heel weinig bands weten te halen. Ga dat horen. Erwin Zijleman