donderdag 27 oktober 2016

Henk en Melle - Piece Of The Pie

Henk Koorn en Melle de Boer hebben hun sporen in de popmuziek inmiddels verdiend. Henk Koorn als voorman van Hallo Venray en Melle de Boer als de man achter Smutfish (dat zich ook tijdelijk John Dear Mowing Club en Melleville noemde). 

Smutfish, dat na het uitstekende Trouble uit 2015 binnenkort als Smetvis zal opduiken, maakte met Lawnmower Mind misschien wel de beste Nederlandse rootsplaat aller tijden en ook het stapeltje van Hallo Venray is er een op trots op te zijn. 

Henk en Melle werkten een jaar of vijf geleden al eens samen, wat de plaat Roodnoot opleverde. Roodnoot omschreef ik destijds als een plaat vol ruwe edelstenen die naarmate je ze vaker hoort steeds meer gaan glimmen. Het is een omschrijving die ook van toepassing is op het onlangs, na een succesvolle crowdfunding campagne, uitgebrachte Piece Of The Pie. 

Het verhaal achter Piece Of The Pie is even mooi als de plaat zelf. Henk en Melle reisden voor alle tracks op de plaat af naar een wegrestaurant en bleven tot de song klaar was. De volgende dag werd de song vervolgens opgenomen. Het heeft een trektocht opgeleverd langs een aantal desolate oorden die normaal gesproken alleen worden bevolkt door vrachtwagenchauffeurs of bejaarden. 

Iedereen die wel eens in een van de bezochte wegrestaurants is geweest kan Henk en Melle niet kwalijk nemen dat er ook wel wat minder sterke songs op Piece Of The Pie staan, maar met het merendeel van de songs is helemaal niets mis. 

Net als op Roodnoot maken Henk en Melle ook op hun tweede plaat weer songs die heerlijk mogen rammelen, maar die ook overlopen van de goede idee├źn (en af en toe een wat minder goed idee). De stemmen van de twee kunnen prachtig bij elkaar kleuren, maar Henk en Melle zijn ook niet vies van de onvaste vocalen die Neil Young zo typeren. 

Neil Young is bij beluistering van Piece Of The Pie nooit ver weg, maar ook de muziek van Smutfish klinkt ook zeker door. Ik weet zeker dat de rammelende lo-fi achtige rootssongs van Henk en Melle niet iedereen zullen bekoren, maar ik heb wel wat met deze plaat, zeker als ik de beelden van het tweetal in La Pace bij Leiden en andere nog veel deprimerendere oorden er bij probeer te verzinnen. 

Piece Of The Pie rammelt zoals gezegd heerlijk, maar in een aantal tracks klinkt het gitaarwerk fantastisch, wat dan weer fraai contrasteert met de krakkemikkige orgeltjes die elders worden ingezet. Kortom, een plaat voor de liefhebber en daar schaar ik me ook dit keer onder. En nu wachten op Smetvis, dat belooft ook heel bijzonder te worden. Erwin Zijleman

Piece Of The Pie is in een zeer beperkte uitgave uitgebracht, inclusief een fraai boekje met tekeningen van Melle de Boer. Als je de kans hebt om er een op de kop te tikken zou ik het zeker doen. Probeer het eens via de Facebook pagina van het gelegenheidsduo: https://www.facebook.com/henkmelle/