vrijdag 4 mei 2018

Okkervil River - In The Rainbow Rain

Het in 2016 verschenen Away van Okkervil River opende met de track Okkervil River R.I.P., waarmee de zwanenzang van de band rond Will Sheff in de maak leek. 

Away was feitelijk al een soloplaat van de voorman van Okkervil River en verraste met ingetogen en opvallend stemmig geluid, waarin de blazers en strijkers van het ensemble yMusic een prominente rol speelden en Will Sheff de rock van de vorige platen van zijn band verruilde voor meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. 

Away was uiteindelijk toch niet de zwanenzang van de band die inmiddels een elftal platen op haar naam heeft staan (waaronder minstens een handvol hele mooie), want vorige week verscheen In The Rainbow Rain. 

Will Sheff dook dit keer de studio in met de band die hij formeerde voor de tour die volgde op Away, wat zorgt voor een vol klinkend bandgeluid, dat verder werd opgepoetst door Shawn Everett (The War on Drugs). 

Het is een geluid dat flink afwijkt van dat op alle vorige platen van de band en dat verrassend opgewekt klinkt. In The Rainbow Rain laat zich beluisteren als een tijdreis door een aantal decennia muziekhistorie, waarbij Will Sheff en zijn band verrassend vaak in de jaren 80 blijven steken. 

Direct in de openingstrack verrast Okkervil River met zonnige, volle en bijna lichtvoetige klanken die zich ergens tussen de late platen van Roxy Music en de platen van Aztec Camera, China Crisis en Talk Talk in dringen, maar die ook zijn voorzien van soul en gospel en van een verwijzing naar Waterloo Sunset van The Kinks in de slotakkoorden. 

In The Rainbow Rain roept door alle verwijzingen naar het verleden een waslijst aan associaties op, maar de meeste namen vervliegen net zo snel als ze gekomen zijn. Het ene moment zit je midden in de vol klinkende (en soms wat kitscherige) 80s pop, het volgende moment hoor je toch weer invloeden uit de jaren 70 (van Bowie tot softrock), uit de Britpop uit de jaren 90 (Pulp) of uit het heden (The Arcade Fire), maar citaten uit het rijke oeuvre van Okkervil River zijn ook nooit ver weg. 

Bij eerste beluistering komt In The Rainbow Rain misschien erg groots of zelfs overweldigend over, maar wanneer je vaker naar de plaat luistert valt er veel op zijn plek. Zelf ben ik inmiddels erg onder de indruk van het nieuwe hoofdstuk in de carrière van Okkervil River. Waar de muziek van de band vaak een donkere ondertoon had, wordt er nu met ontzettend veel plezier muziek gemaakt en verrast de band met zeer uiteenlopende accenten en verrassende invloeden. Het plezier waarmee de plaat gemaakt is heeft uiteindelijk ook effect op de luisteraar, want langzaam maar zeker gaat de zon steeds feller schijnen. 

Ik had na Away eerlijk gezegd geen nieuwe plaat van Okkervil River meer verwacht, maar In The Rainbow Rain laat horen dat de band uit Austin, Texas, nog springlevend is en vol frisse en nieuwe energie zit. Erwin Zijleman

In The Rainbow Rain is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://okkervilriver.bandcamp.com/album/in-the-rainbow-rain.