zondag 6 mei 2018

The Wood Brothers - One Drop Of Truth

Ik was tot dusver nog niet heel erg onder de indruk van de platen van The Wood Brothers, maar het productionele werk van Oliver Wood op het debuut Cicada Rhythm viel me precies een week geleden wel in positieve zin op. 

Ik heb daarom de onlangs verschenen nieuwe plaat van The Wood Brothers er bij gepakt en wat is dit een heerlijke plaat, zeker bij de zomerse temperaturen van het moment. 

The Wood Brothers is een trio uit Boulder, Colorado, en tegenwoordig ook uit Nashville, Tennessee, dat bestaat uit de broers Chris (staande bas en zang) en Oliver Wood (gitaren, zang) en multi-instrumentalist Jano Rix (drums, gitaren, keyboards, zang). 

De band brengt inmiddels al een jaar of twaalf platen uit en het zijn platen die met name onder liefhebbers van traditionelere Amerikaanse rootsmuziek worden geprezen. Op haar nieuwe plaat One Drop Of Truth voegt het trio uit Colorado nog wat extra invloeden toe aan haar muziek en verrast het met een plaat die zich laat beluisteren als een bloemlezing uit de geschiedenis van de Amerikaanse rootsmuziek. 

One Drop Of Truth herinnert aan de hoogtijdagen van Little Feat en met name The Band, maar The Wood Brothers kunnen ook uit de voeten met ingetogen folksongs die de folkhelden uit de late jaren 60 graag hadden geschreven. Op One Drop Of Truth gaan The Wood Brothers aan de haal met invloeden uit de folk, blues, jazz en nog veel meer. 

Het knappe van de plaat is dat al deze invloeden op fraaie wijze aan elkaar worden gesmeed, wat een fraai en consistent geluid oplevert. In muzikaal opzicht klinkt het fantastisch. The Wood Brothers spelen uiterst subtiel en gevoelig, maar wanneer het nodig is mogen de gitaren ook lekker los gaan met bluesy licks. 

Het is een geluid dat je onmiddellijk het diepe Zuiden van de Verenigde Staten in sleept en beelden van de Mississippi op het netvlies tovert, maar de klanken van The Wood Brothers doen het ook uitstekend in de Nederlandse lente. 

In muzikaal opzicht is het smullen van het warme maar ook ruimtelijke geluid vol mooie details, maar ook in vocaal opzicht maken The Wood Brothers op One Drop Of Truth diepe indruk. De zang op de plaat is niet alleen van hoog niveau, maar klinkt ook precies zo emotievol en doorleefd als je bij dit soort muziek verwacht. De incidenteel opduikende harmonieën zijn de kers op de taart. 

Het is knap hoe The Wood Brothers met zijn drieën zo’n mooi en gevarieerd geluid neer weten te zetten en het is een geluid dat ook nog eens prachtig uit de speakers komt. De productie van de plaat is van Daniel Lanois allure, maar ook het produceren van One Drop Of Truth deden The Wood Brothers gewoon zelf. 

Het levert een plaat op die wat mij betreft thuis hoort tussen de beste Amerikaanse rootsplaten die tot dusver in 2018 zijn verschenen en de rek is er nog lang niet uit. Wat een aangename verrassing. Erwin Zijleman

One Drop Of Truth van The Wood Brothers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://thewoodbrothers.bandcamp.com/album/one-drop-of-truth.