16 augustus 2018

Aretha Franklin 1942-2018


Het ging al langer niet goed met de gezondheid van Aretha Franklin, maar toen eerder deze week werd aangekondigd dat haar familie zich om haar heen had verzameld, was duidelijk dat de koningin van de soul ons spoedig zou gaan ontvallen. Vandaag overleed Aretha Franklin op 76-jarige leeftijd.

Aretha Franklin werd op 25 maart 1942 geboren in Memphis, Tennessee, en groeide op in een tijdperk en in een stad waarin discriminatie eerder regel dan uitzondering was. De vader van Aretha was dominee, waardoor een plekje in het gospelkoor van de kerk een logische stap was. Samen met haar zussen stal de jonge Aretha de show met haar geweldige stem. Op 14 jarige leeftijd nam ze een aantal gospel songs op, waarna de platenlabels voor haar in de rij stonden. 

Vanaf de eerste helft van de jaren 60 maakte Aretha Franklin aan de lopende band platen en scoorde ze haar eerste hits. In eerste instantie werd de jonge Aretha Franklin de kant van de pop op geduwd, maar toen ze eenmaal had getekend voor het fameuze Atlantic label en ging opnemen met de topmuzikanten uit de Muscle Shoals studios, werd haar werk ook in artistiek opzicht interessant.

De late jaren 60 en vroege jaren 70 leverde klassieke soulplaten als I Never Loved A Man The Way I Love You, Lady Soul, Aretha Now, Soul '69, Spirit In The Dark, Live At Fillmore West, Young, Gifted And Black en Amazing Grace op. Het zijn platen waarmee Aretha Franklin niet onder deed voor de grote mannelijke soulzangers, die ze om uiteenlopende redenen vrijwel allemaal ruimschoots overleefd heeft. Bovendien werd ze het boegbeeld van zwart Amerika, dat zich in de jaren 60 en 70 begon te ontworstelen aan onderdrukking.

Echt hele goede platen maakte Aretha Franklin al lange tijd niet meer. Het niveau van haar geweldige werk uit de late jaren 60 en vroege jaren 70 zou ze niet meer evenaren, maar het bleef een groot zangeres, die tot op late leeftijd mensen tot tranen toe wist te roeren. 

Met Aretha Franklin verliezen we The Queen Of Soul. We zullen haar missen. Erwin Zijleman