26 augustus 2018

Kat Fountain - Care Less, Do More

Een lezer van deze BLOG wees me eerder deze week op het debuut van ene Kat Fountain. Deze mij onbekende singer-songwriter bracht eerder deze zomer via bandcamp haar eerste plaat uit en mag sindsdien concurreren met talloze collega singer-songwriters. 

Ik doe met grote regelmaat een rondje bandcamp en  verbaas me iedere keer weer over de hoge kwaliteit op het sympathieke platform. Zo goed als het debuut van Kat Fountain hoor ik ze echter maar zelden. 


De singer-songwriter uit Portland, Oregon, nam haar debuut op met eenvoudige middelen. Ze speelt zelf gitaar, bas en mondharmonica en zorgt voor de vocalen op de plaat. Ze wordt op haar debuut verder bijgestaan door een drummer en door een gitarist, die in een van de tracks nog wat vocalen toevoegt aan Care Less, Do More. 


Het levert een akoestisch en puur klinkend geluid op, dat zich binnen de Americana vooral laat beïnvloeden door folk en blues, al duiken aan het eind ook nog wat country en bluegrass op. Care Less, Do More is weliswaar het debuut van Kat Fountain, maar de singer-songwriter uit Portland heeft de Verenigde Staten inmiddels meerdere malen doorkruist met haar muziek. Dat is te horen, want het debuut van Kat Fountain loopt over van zelfvertrouwen. 


De warme stem van Kat Fountain is voorzien van een rauw randje, wat haar muziek voorziet van net wat meer emotie en doorleving dan gebruikelijk bij jonge singer-songwriters. Ook de songs op Care Less, Do More doen me net wat meer dan die op de meeste andere platen die zich in dit genre bewegen. Kat Fountain maakt traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek, maar haar songs klinken ook urgent en slagen er moeiteloos in om de aandacht vast te houden. 


Relatief eenvoudige Amerikaanse rootsmuziek als deze gaat me meestal vervelen na een paar tracks, maar Kat Fountain verveelt op haar een half uur durende debuut geen seconde. Dit is vooral de verdienste van de gloedvolle zang op de plaat, maar ook de instrumentatie op de plaat is verrassend trefzeker en is fraai opgenomen, zodat je iedere aanraking van de snaren hoort. Bovendien slaat de Amerikaanse aan het eind van de plaat nog wat andere wegen in met een tweetal bezwerende tracks die wel wat aan Cowboy Junkies doen denken.


De singer-songwriter uit Portland kocht ooit een mondharmonica en raakte compleet verslingerd aan het instrument. Ze mocht haar kunsten op meerdere platen vertonen en was ook een veelgevraagd gastmuzikant op het podium. Op Care Less, Do More moet de mondharmonica genoegen nemen met een redelijk bescheiden rol. Dat is aan de ene kant jammer, maar het zorgt er aan de andere kant voor dat het instrument door de ziel snijdt wanneer Kat Fountain hem wel tevoorschijn haalt. 


Het zal niet meevallen om aandacht te trekken met deze in eigen beheer uitgebrachte plaat, maar ik weet zeker dat iedere liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek die deze plaat beluistert zeer gecharmeerd zal zijn van de akoestische rootsmuziek op Care Less, Do More. Het debuut van Kat Fountain overtuigde mij snel en makkelijk, maar het is ook een plaat die nog flink wint aan intensiteit en kracht. Ik ben nu al nieuwsgierig naar de muziek die ze gaat maken, want dit uitstekende debuut smaakt absoluut naar meer. Erwin Zijleman


De muziek van Kat Fountain is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://katfountain.bandcamp.com/releases.