01 maart 2019

Our Native Daughters - Songs Of Our Native Daughters

Vier gelouterde muzikanten bundelen de krachten en komen met een krachtig statement en bovenal met geweldige Amerikaanse rootsmuziek
Van muzikanten met de naam en faam van Rhiannon Giddens, Leyla McCalla en Allison Russell verwacht je een grootse plaat en dat is ook precies wat je krijgt. Samen met Amythyst Kiah vormen de drie gelouterde muzikanten Our Native Daughters en het debuut van de band is een fascinerende plaat. In muzikaal opzicht worden de tradities van de traditionele Amerikaanse rootsmuziek en de Afrikaanse muziek op fraaie wijze geƫerd, in vocaal opzicht is het steeds weer smullen en Songs Of Our Native Daughters geeft ook nog eens een krachtig statement af over rassenongelijkheid in de Verenigde Staten uit het verre verleden, maar ook in het heden. Indrukwekkend.


Als ik de minst aansprekende cover moet kiezen van de platen die ik afgelopen week in handen kreeg, kom ik absoluut uit bij Songs Of Our Native Daughters van Our Native Daughters. De covert art van het debuut van deze heuse ‘supergroep’ ziet er nogal goedkoop uit en wekt niet direct de indruk dat het gaat om een plaat vol bijzondere muziek. 

“Don’t Judge A Book By It’s Cover” zegt een wijs Engels gezegde en het is een gezegde dat zeker op gaat voor het debuut van dit bijzondere viertal. 

Ik had het al over een ‘supergroep’ en dat is een predicaat dat zeker van toepassing is op Our Native Daughters. Het viertal bevat minstens drie muzikanten van naam en faam, want wat te denken van Rhiannon Giddens, Leyla McCalla en Allison Russell. 

De eerste twee kennen we natuurlijk van het roemruchte Carolina Chocolate Drops, maar zowel Rhiannon Giddens als Leyla McCalla timmeren inmiddels ook aan de weg als solomuzikant. Allison Russell kennen we van Po' Girl en Birds of Chicago en ook zij heeft haar sporen in de muziek inmiddels ruimschoots verdiend. De mij onbekende Amythyst Kiah maakt het bijzondere kwartet compleet. 

Rhiannon Giddens, Leyla McCalla, Allison Russell en Amythyst Kiah zijn alle vier jonge zwarte vrouwen met een hartstochtelijke liefde voor traditionele Amerikaanse rootsmuziek en het zijn ook vier vrouwen die uit de voeten kunnen op de banjo, waardoor het niet zo gek is dat ze alle vier een banjo in hun handen hebben op de cover van hun gezamenlijke debuut. 

Songs Of Our Native Daughters is geworteld in de traditionele Amerikaanse folk, maar gaat ook aan de haal met blues, bluegrass, gospel, soul en nog wat varianten binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Het debuut van het viertal opent heerlijk bluesy, waarbij direct opvalt dat knap snarenwerk fraai wordt gecombineerd met vier stemmen die bij elkaar passen. 

De vier jonge zwarte vrouwen van Our Native Daughters zijn opgegroeid in een tijd waarin ras gelukkig een minder grote rol speelt dan in de tijd van hun voorouders, maar iedereen die het Amerikaanse nieuws volgt, weet dat ras er nog steeds toe doet en ongelijke kansen eerder regel dan uitzondering zijn. 

Rhiannon Giddens, Leyla McCalla, Allison Russell en Amythyst Kiah spreken zich nadrukkelijk uit over ongelijkheid in de Verenigde Staten in de 21e eeuw, maar gaan ook terug naar de tijd van de slavernij; een hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis dat niet vergeten mag worden. 

Songs Of Our Native Daughters is in muzikaal opzicht een interessante plaat. De vier leden van de gelegenheidsband kunnen op meerdere instrumenten uit de voeten en etaleren hun kunsten op grootse wijze. Ook qua invloeden is het debuut van de vier een fascinerende plaat. Invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek staan centraal, maar ook invloeden uit de Afrikaanse muziek, die werden doorgegeven door de voorouders van de vier muzikanten, hebben een plekje gekregen op de plaat. 

Het wordt gecombineerd met flink wat vocaal vuurwerk. Our Native Daughters herbergt vier uitstekende zangeressen met nogal verschillende stemmen. Het zijn stemmen die fraai het voortouw nemen, maar die ook prachtig bij elkaar kleuren. Vanwege de thematiek is Songs Of Our Native Daughters een plaat vol passie en emotie en dit geeft de songs op de plaat nog wat extra lading. Ondanks de vele instrumenten, stemmen en lading is het debuut van de vier topmuzikanten ook een ingetogen plaat vol ruimte. 

Het is een plaat die je met grote regelmaat het verre, verre verleden van de Amerikaanse rootsmuziek in sleept, maar oubollig klinkt het geen moment. Op basis van de reputatie van minstens drie leden van de band verwacht je een plaat die flink boven het maaiveld uitsteekt en dat is ook precies wat je krijgt. Een krachtig statement van vier geweldige muzikanten. Erwin Zijleman

De muziek van dit bijzondere viertal is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://ournativedaughters.bandcamp.com/album/songs-of-our-native-daughters.