maandag 13 mei 2019

Death And Vanilla - Are You A Dreamer?

Death And Vanilla levert een album vol avontuur en betovering af, dat maar blijft intrigeren en dat steeds weer andere wegen in slaat, zonder ook maar een moment te verslappen
De muziek van de Zweedse band Death And Vanilla overtuigde me tot dusver maar ten dele, maar het nieuwe album van de band is een voltreffer. De elektronica op het nieuwe album van de band uit Malmö klinkt net wat donkerder en subtieler en vloeit prachtig samen met wonderschone gitaarlijnen, fraai drumwerk en de benevelende vocalen van Marleen Nilsson. Are You A Dreamer? zet je steeds weer op het verkeerde been, maar tovert ook de mooiste beelden op het netvlies. Het levert een fascinerende luistertrip op die lak heeft aan genres en de inspiratie vaak vindt in een ver verleden. Prachtplaat. Punt.

Ik probeer het al een paar jaar met de albums (tot dusver twee reguliere albums en twee filmsoundtracks) van de Zweedse band Death And Vanilla, maar op een of andere manier weet de band uit Malmö mijn aandacht na een zeer veelbelovende start niet vast te houden. 

Death And Vanilla maakt inmiddels al een aantal jaren dromerige elektronische popmuziek, die in eerste instantie vooral schatplichtig was aan bands als Stereolab en Broadcast, maar de Zweedse band heeft ook nooit een geheim gemaakt van haar liefde voor dreampop. 

Daar ben ik normaal gesproken niet vies van, maar na een paar keer horen kabbelde het me allemaal net wat te makkelijk voort of bood de muziek van de Zweden me juist net te weinig houvast, waardoor de lome en dromerige klanken van Death And Vanilla het ene oor in en het andere oor weer uit gingen. 

Het is allemaal anders bij beluistering van het derde reguliere album van de band. Are You A Dreamer? opent wonderschoon met prachtig subtiele gitaarlijnen, de onderkoelde en dromerige zang van Marleen Nilsson en wat meer ingetogen en net wat donkerder klinkende elektronica. De openingstrack van het derde album van de Zweedse band doet me wel wat denken aan het debuut van Portishead, maar het is wel Portishead met een bijzondere twist. 

Marleen en Anders Nilsson kregen dit keer in de studio gezelschap van drummer Måns Wikenmo, die zorgt voor een net wat aardser en organischer geluid. Het is een geluid waarin invloeden uit de dreampop aan terrein hebben gewonnen, maar Death And Vanilla laat zich niet vergelijken met de 1001 bands die een slaatje proberen te slaan uit de dreampop revival, die inmiddels al flink wat jaren aanhoudt. 

Are You A Dreamer? is een behoorlijk ingetogen album waarop zoete en sprookjesachtige elektronische klanken worden afgewisseld met donkerdere en bij vlagen ongrijpbare elektronische klanken. Het vloeit prachtig samen met de mooie gitaarlijnen en het prima drumwerk op het album, waarna alles samensmelt door de onderkoelde zang van Marleen Nilsson. 

Death And Vanilla overtuigt op Are You A Dreamer? met bijzondere klanken, die aan de ene kant makkelijk verleiden, maar die aan de andere kant het experiment niet schuwen. Af en toe doet het me wel wat denken aan de muziek van Beach House, maar de songs van Death And Vanilla schieten makkelijk andere kanten op en hebben meer sterke wapens dan bezwering en verleiding. 

Het is muziek die zeker in het verlengde ligt van de muziek op de vorige albums van de band, maar waar de muziek van de band uit Malmö me in het verleden snel ging vervelen of onvoldoende houvast bood, zijn de acht songs op Are You A Dreamer? allemaal even sterk. Het zijn vaak wat langere songs (5 van de 8 songs klokken boven de vijf minuten) die de tijd nemen voor het opbouwen van de spanning en het inslaan van andere wegen. 

Het is knap hoe het Zweedse trio steeds weer andere invloeden aan weet te boren. Van elektronica naar dreampop, van zoete en barokke pop naar psychedelica en ook de invloeden uit de filmmuziek zijn nooit ver weg. Death And Vanilla maakte al twee echte soundstracks, maar ook Are You A Dreamer? is een album dat goed is voor fraaie beelden en dat zou niet misstaan als soundtrack bij een bij voorkeur Franse film. 

De Zweedse band sleept er niet alleen allerlei invloeden bij, maar schiet ook door de tijd. Het ene moment ben je in het heden, het volgende moment in de hoogtijdagen van de dreampop, maar Are You A Dreamer? heeft ook een duidelijke 70s feel. De vorige albums wisten mijn aandacht maar moeilijk vast te houden, maar het nieuwe album van Death And Vanilla heeft me nu al een tijdje in een wurggreep en denkt voorlopig niet aan loslaten. Erwin Zijleman

De muziek van Death And Vanilla is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://deathandvanillamusic.bandcamp.com/album/are-you-a-dreamer.