01 juni 2019

Roky Erickson (1947-2019)


De naam Roky Erickson zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar de Texaanse muzikant was in een ver verleden één van de pioniers van een genre dat tot op de dag van vandaag geliefd is. Roger Erickson groeide op in Texas en had al snel door dat school niet zijn ding was. In 1965 besloot hij zichzelf professioneel muzikant te noemen en formeerde hij in Austin, Texas, de band The 13th Floor Elevators. 

Het is een band die in flink wat platenkasten en op flink wat playlists zal ontbreken, maar de eerste twee albums van de band zijn klassiekers en legden de basis voor de psychedelische rockmuziek, die zich uiteindelijk vanuit San Francisco over de rest van de wereld zou verspreiden. 

Met The 13th Floor Elevators en Roky Erickson ging het al snel minder goed. De band wist het momentum van de eerste twee albums niet vast te houden en drank en drugs eisten een zware tol voor Roky Erickson. Net als zijn Britse evenknie Syd Barrett was Roky Erickson lange tijd niet in staat om muziek te maken en trok zijn trieste levensloop uiteindelijk meer aandacht dan de muziek die een genre op de kaart zette. 

Het is een wonder dat Roky Erickson er nog zoveel soloplaten uit heeft weten te persen, maar de meeste van deze albums zijn het beluisteren nauwelijks waard. In 2010 nam de Texaanse band Okkervil River Roky Erickson op sleeptouw, wat resulteerde in het fraaie True Love Cast Out All Evil, de kroon op het solowerk van de Amerikaanse muzikant. 

Gisteren overleed hij, 71 jaar oud. Als eerbetoon heb ik de eerste twee platen van The 13th Floor Elevators en die ene goede soloplaat maar weer eens opgezet. Erwin Zijleman