02 augustus 2019

D.H. Scott - My Body Longed For The Summer

Tijdloze singer-songwriter plaat, die op zijn minst herinnert aan de hoogtijdagen van Townes van Zandt
D.H. Scott is een muzikant uit Albuquerque, New Mexico, die deze week debuteert met het fraaie My Body Longed For The Summer. Het is een tijdloze singer-songwriter plaat die herinnert aan vervlogen tijden. De instrumentatie is sober maar zeer smaakvol, de stem van de Amerikaanse muzikant zorgt voor de in dit genre gebruikelijke hoeveelheid melancholie. D.H. Scott moet haast wel een groot bewonderaar van Townes van Zandt zijn, maar zijn album doet er absoluut toe. De Amerikaan vertelt mooie verhalen en vertolkt ze met hart en ziel, precies zoals we het zo graag horen in dit genre. Mooi album.


Ik kan op het Internet niet veel vinden over D.H. Scott en zijn album My Body Longed For The Summer, maar de muziek op het album spreekt gelukkig grotendeels voor zich. 

D.H. Scott werd geboren in Bakersfield, California, maar woont tegenwoordig in Albuquerque, New Mexico. My Body Longed For The Summer werd eerder dit jaar opgenomen in Taos, New Mexico, en is het debuut van de Amerikaanse muzikant. 

Het is een debuut dat wordt gedragen door de akoestische gitaar en de stem van D.H. Scott, die incidenteel wordt bijgestaan door een ritmesectie, strijkers, een orgel en wat achtergrondzang. 

Het is zo ongeveer alles dat op het Internet is te vinden over het album, maar het album geeft zelf nog wat meer informatie prijs. Zo maakt D.H. Scott geen moment een geheim van zijn bewondering voor de muziek van Townes van Zandt. De door country en met name folk beïnvloede muziek van D.H. Scott doet op het eerste gehoor wat ouderwets aan en herinnert meer dan eens nadrukkelijk aan de betere dagen van Townes van Zandt en zijn soortgenoten. 

Het is muziek die tegenwoordig niet meer zoveel wordt gemaakt (of mij niet weet te bereiken), maar het is ook muziek die volstrekt tijdloos is. Nu zou het de doodsteek zijn voor D.H. Scott wanneer zijn debuut moet worden vergeleken met de beste albums van Townes van Zandt en dat ga ik dan ook niet doen. Wat overblijft is een album dat indruk maakt met ingetogen folksongs. 

Het zijn songs die sober maar mooi zijn ingekleurd en die het voor een belangrijk deel moeten hebben van de intense wijze waarop D.H. Scott zijn songs vertolkt. De muzikant uit New Mexico vertelt op zijn debuut mooie verhalen en doet dat met de passie en de emotie die je binnen dit genre verwacht. 

De instrumentatie op het album is zoals gezegd sober, maar wel zeer smaakvol en trefzeker. Hier en daar zorgen strijkers voor wat extra weemoed in de songs op My Body Longed For The Summer, maar de meeste melancholie komt uit de zang van de Amerikaanse muzikant. Het doet op het eerste gehoor misschien wat ouderwets aan, maar al snel merk je dat je gegrepen wordt door de songs op het album en dat deze mooier, indringender en meeslepender worden. 

Zeker wat later op de avond komen de stemmige songs van D.H. Scott prachtig uit de speakers, maar My Body Longed For The Summer is uiteindelijk een album voor alle momenten. Omdat ik normaal gesproken een voorkeur heb voor wat modernere vormen van Americana, luister ik niet heel vaak naar albums als het debuut van D.H. Scott. Ik vind het daarom lastig om het album te duiden, al ben ik er zo langzamerhand wel uit dat het een album is dat er in het genre bovenuit steekt op het moment. 

My Body Longed For The Summer is een album dat inspireert tot het weer eens uit de kast trekken van een album van de grote Townes van Zandt, maar ook het debuut van D.H. Scott blijft met enige regelmaat terugkeren en wordt eigenlijk alleen maar beter. Bijzonder fraai debuut van deze Amerikaanse muzikant. Erwin Zijleman

Het debuut van D.H. Scott is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://dhscott.bandcamp.com/album/my-body-longed-for-the-summer.