27 augustus 2019

Neal Casal (1968-2019)


Een paar uur geleden doken de eerste geruchten op over het overlijden van Neal Casal. Toen Ryan Adams het bericht na een paar uur bevestigde wist je eigenlijk al dat het waar was, maar inmiddels is ook officieel bevestigd dat de Amerikaanse muzikant gisteren is overleden. Neal Casal werd maar 50 jaar oud. Pitchfork heeft inmiddels gemeld dat Casal zelf een eind aan zijn leven heeft gemaakt.

Neal Casal dook halverwege de jaren 90 op met zijn uitstekende solodebuut Fade Away Diamond Time, waarop de in New Jersey geboren muzikant geen geheim maakte van zijn grote liefde voor 70s countryrock. Ondanks de breed gedeelde liefde voor dit genre werd het debuut van Neil Casal en de albums die volgden niet heel breed opgepikt, maar in kleine kring werden zijn albums gekoesterd. 

Na een aardig stapeltje in commercieel opzicht niet erg succesvolle maar in artistiek opzicht zeer interessante soloplaten koos Neal Casal voor een andere weg en ging hij ook aan het werk als gitarist in bands als Hazy Malaze, Hard Working Americans en The Chris Robinson Brotherhood, maar het bekendst werd hij als gitarist in de band van Ryan Adams, The Cardinals, waarin hij een prominente rol speelde.

Neal Casal was niet al te productief, maar heeft desondanks een aantal mooie albums achtergelaten. We hadden graag wat langer genoten van de man's muzikaliteit en geweldige gitaarspel. Erwin Zijleman