Lijvige box-set van de Duitse elektronica pioniers Tangerine Dream blijkt een schatkist vol moois die de popmuziek tot op de dag van vandaag beïnvloedt
Tangerine Dream heeft een stapel platen om bang van te worden op haar naam staan en timmert nog steeds aan de weg. Een van de eerste creatieve pieken van de band ligt tussen 1973 en 1979 toen Tangerine Dream was ingelijfd door het Virgin label. Het is een periode die is verzameld op de fraaie box-set In Search Of Hades. Het is een box-set die goed laat horen hoe Tangerine Dream in de jaren 70 pionierde met elektronische muziek, maar de band opereerde in meerdere genres en was in ieder genre zijn tijd- en soortgenoten ver voor. De Duitse band stond in haar Virgin jaren garant voor fascinerende muziek waarin je steeds weer nieuwe dingen hoort. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.
De Duitse band Tangerine Dream debuteerde in 1970 en heeft sindsdien een bijna onwaarschijnlijke stapel albums afgeleverd. Het zijn albums die in de meeste platenkasten ontbreken, maar het zijn ook albums die tot op de dag van vandaag heel veel invloed hebben. Het is invloed die genres overstijgt. Tangerine Dream veranderde voorgoed de elektronische popmuziek, maar had ook invloed op de ontwikkeling van genres als Krautrock en symfonische rock, veranderde het landschap van de filmmuziek en stond ook nog eens aan de basis van genres als ambient, new age en techno. De band is minstens net zo invloedrijk als landgenoten Kraftwerk, maar helaas een stuk minder bekend.
Onlangs verscheen de verzamelaar In Search Of Hades, ondertitel: The Virgin Recordings, 1973-1979. Het is een lijvige box-set met maar liefst 16 cd’s en 2 Blu-Rays en in totaal 16 uur muziek. Dat is als kennismaking te veel van het goede, maar iedereen die wat dieper in de muziek van Tangerine Dream wil duiken krijgt met In Search Of Hades een ware schatkist in handen.
De Duitse band debuteerde zoals gezegd in 1970, maar bereikte met het in 1974 verschenen Phaedra haar eerste creatieve piek. In Search Of Hades opent met Phaedra en het is nog altijd een indrukwekkend album. Het is alleen maar indrukwekkender wanneer je je bedenkt dat voor de atmosferische elektronische klanken, die nu uit ieder standaard keyboard komen, destijds een hele batterij aan elektronica nodig was. Tangerine Dream behoorde tot de pioniers van de elektronische popmuziek en experimenteerde als een van de eerste bands met het destijds gloednieuwe speelgoed.
Phaedra laat goed horen hoe belangrijk het album was voor de ontwikkeling van de elektronische popmuziek, maar het is ook een filmisch album dat de blauwdruk vormde voor heel veel later gemaakte film scores. De muziek die Tangerine Dream op In Search Of Hades maakt is muziek die zijn geheimen maar langzaam prijsgeeft. Elektronische nevelwolken trekken uiterst langzaam voorbij en hebben vaak een repeterend karakter, hier en daar verrijkt met natuurgeluiden. Het is muziek die je meesleurt naar surrealistische landschappen, maar het is ook muziek die je nieuwsgierig maakt naar iedere noot die nog komt. De songs van Tangerine Dream lijken vaak een kop en een staart te missen, maar steken ondertussen razendknap in elkaar.
In Search Of Hades bevat geremasterde versies van de albums die Tangerine Dream tussen 1973 en 1979 maakte voor het Virgin label, dat de band tekende op advies van fan van het eerste uur John Peel. Hieronder klassiekers als Phaedra, Rubycon, Ricochet, Stratosfear, ‘Encore en Force Majeure. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Steven Wilson de albums opnieuw zou mixen, maar dit bleek uiteindelijk alleen mogelijk voor Ricochet en een aantal tracks van Phaedra. Niet iedereen is liefhebber van de remixen van Steven Wilson, maar na fraai werk voor King Crimson en Yes, brengt de Britse muzikant ook een deel van de muziek van Tangerine Dream op fraaie wijze tot leven.
In Search Of Hades bevat niet alleen de originele albums uit de periode 1973-1979, maar ook een schat aan bonusmateriaal en live-materiaal. Het is veel, heel veel en misschien zelfs wel te veel, maar wat zit er veel moois en bijzonders tussen. Tangerine Dream stond aan de basis van de elektronische popmuziek, maar het greep net zo makkelijk naar meer organische klanken en een door gitaren gedomineerd geluid. De Duitse band klinkt dan net wat conventioneler, maar het blijft muziek die alle kanten op schiet en je op het puntje van de stoel houdt.
Ik doe met enige regelmaat een greep uit de schatkist die In Search Of Hades is en blijf nieuwe dingen horen in de fascinerende muziek van de Duitse band, die een prachtige verzamelaar als In Search Of Hades verdient. En dan te bedenken dat het een verzamelaar is die slechts een klein deel van de vele decennia die de band inmiddels bestaat. De band is overigens nog steeds actief. Helaas zonder voorman Edgar Froese, die in 2015 overleed. Erwin Zijleman