30 april 2021

Field Music - Flat White Moon

Field Music staat inmiddels al flink wat jaren garant voor albums die rijkelijk citeren uit de geschiedenis van de popmuziek maar ook eigenzinnig klinken, net als op het nieuwe album
Laat Flat White Moon van Field Music uit de speakers komen en je wordt geconfronteerd met een omgevallen platenkast, waarin vooral een aantal grote bands uit de jaren 60 en 70 goed vertegenwoordigd zijn. Field Music voegt er dit keer ook nog wat invloeden uit de jaren 80 aan toe en kiest bovendien voor een op het eerste gehoor flink wat toegankelijker geluid. Dat laatste is schijn, want de knap gemaakte popliedjes op het achtste album van de band klinken misschien bekend, maar zetten je ook met grote regelmaat op het verkeerde been. Van The Beatles tot en met Prince en steeds weer met de zo herkenbare Field Music twist.


Flat White Moon is, als ik goed geteld heb, het achtste album van de Britse band Field Music. De band uit Sunderland werd op basis van de vorige zeven albums hier en daar uitgeroepen tot The Beatles van de 21e eeuw, wat een van de mooiste complimenten is die je als band kunt krijgen. 

Het knappe van de muziek van de band rond de broers Peter en David Brewis is dat de albums van Field Music geen geheim maken van hun bewondering voor een aantal decennia popmuziek, maar op een of andere manier er ook altijd in slagen om vernieuwend te klinken. Dat leverde de band weer de vergelijking op met de Britse band XTC, die vooral in de jaren 80 en vroege jaren 90 hetzelfde deed. 

Om het lijstje vergelijkingsmateriaal compleet te maken moet ik ook de namen van Split Enz, Steely Dan, Talking Heads, 10cc en David Bowie nog noemen en de afgelopen jaren dook af en toe ook nog wel een vleugje Prince op in de muziek van Field Music. Het zijn allemaal namen die ook weer opkomen bij beluistering van het deze week verschenen Flat White Moon. 

Ook dit keer maakt Field Music Beatlesque popliedjes, maar op een of andere manier klinkt het allemaal net wat toegankelijker dan in het verleden. Ik heb wat vaker associaties met de muziek van 10cc en dat is een band die, ondanks een aantal geweldige songs, toch wat minder serieus wordt genomen dan de Fab Four. 

Zelf hou ik echter wel van goedgemaakte toegankelijke popliedjes en ook met een beetje 10cc jaag je mij niet in de gordijnen of op de kast. Flat White Moon laat zich hier en daar beluisteren als een album vol obscure hits uit de jaren 60, 70 en 80, maar het zijn wat mij betreft wel obscure hits die je graag nog eens wilt horen. 

Ik was na eerste beluistering wel bang dat Flat White Moon wat minder lang op smaak zou blijven dan de vorige albums van de Britse band, maar dat valt erg mee. Het niveau is op Flat White Moon misschien niet zo constant als op de vorige albums van de band, maar Field Music tekent ook dit keer voor een aantal geweldige popsongs en houdt in de andere songs een acceptabel minimumniveau vast. 

De band bestrijkt zoals gezegd een breed terrein in de tijd, waarbij ik de invloeden uit de jaren 60 en 70 toch interessanter vind dan die uit de jaren 80. Zeker de betere songs op het album klinken misschien toegankelijker dan we van Field Music gewend zijn, maar steken toch weer knap in elkaar. En hoeveel bands ken je die in een song beginnen bij The Beatles en via Talking Heads en 10cc bij Prince eindigen. Field Music doet het en doet ook nog eens alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. 

En zo transformeert Flat White Moon langzaam maar zeker van een album dat vol lijkt te staan met obscure hits uit het verleden toch weer in een album vol eigentijdse en eigenzinnige popsongs die een bonte mix invloeden uit het verleden weten te integreren. 

Flat White Moon is misschien niet het beste en zeker niet het meest avontuurlijke album van Field Music, maar het is wel een album dat bijna 40 minuten goed is voor een brede glimlach, dat uitnodigt tot associƫren met het beste uit de platenkast en dat je ook nog een aantal keren op het verkeerde been zet. Het is misschien een album met een hoog 10cc gehalte, maar het is ook een album dat 10cc nooit durfde te maken. Erwin Zijleman

De muziek van Field Music is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://fieldmusic.bandcamp.com/album/flat-white-moon.


Flat White Moon van Field Music is verkrijgbaar via de Mania webshop: