20 september 2024

Allegra Krieger - Art Of The Unseen Infinity Machine

Allegra Krieger levert in rap tempo een serie uitstekende albums af en laat ook op haar nieuwe album Art Of The Unseen Infinity Machine weer horen dat ze behoort tot de betere indie muzikanten van het moment
De vorige albums van de New Yorkse muzikante Allegra Krieger versprongen al opvallend vaak van kleur, maar het deze week verschenen Art Of The Unseen Infinity Machine doet dat nog wat vaker en wat opvallender. Allegra Krieger beperkt zich dit keer niet tot de invloeden uit de folk uit verleden en heden, maar laat ook een wat steviger geluid horen. De instrumentatie op Art Of The Unseen Infinity Machine is afwisselend ingetogen en uitbundig, maar past altijd prachtig bij de opvallende stem van de Amerikaanse muzikante, die haar songs met veel gevoel vertolkt. Ik ben zeer gesteld op de vorige albums van Allegra Krieger, maar Art Of The Unseen Infinity Machine is nog wat mooier.



De Amerikaanse singer-songwriter Allegra Krieger was vorig jaar bijzonder productief met een album (I Keep My Feet On The Fragile Plane) en een mini-album met restmateriaal (Fragile Plane: B-Sides). Ik was zeer te spreken over I Keep My Feet On The Fragile Plane, dat een stuk subtieler was ingekleurd dan voorganger Precious Thing. Dat laatste album, overigens het derde album van de Amerikaanse muzikante, trok absoluut de aandacht met een bij vlagen bont en wat psychedelisch klankentapijt, maar uiteindelijk vond ik het geluid op I Keep My Feet On The Fragile Plane toch beter passen bij de mooie en expressieve stem van de muzikante uit New York. 

Beide albums lieten zich stevig beïnvloeden door de Laurel Canyon folk uit de late jaren 60 en vroege jaren 70, maar ik hoorde ook zeker invloeden uit de indiefolk van het moment. Beide invloeden zijn ook te horen op het deze week verschenen Art Of The Unseen Infinity Machine, de derde release van Allegra Krieger is maar net een jaar tijd. 

Op haar vijfde album gaat de Amerikaanse muzikante deels verder waar haar vorige album ophield, maar ook Art Of The Unseen Infinity Machine legt weer net wat andere accenten. In een aantal songs valt flink steviger gitaarwerk op, dat de muziek van Allegra Krieger wat in de richting van de indierock, de alt-country en de folkrock duwt. 

Het klinkt absoluut lekker, al is het wel even wennen als je gewend bent aan de folky kant van Allegra Krieger. In een aantal tracks ontsporen de gitaren volledig en begeeft Allegra Krieger zich voorzichtig op het terrein van bands als Big Thief en Wednesday. Ook de folky kant van de muzikante uit New York komt gelukkig uitgebreid aan bod op het nieuwe album en ook dit keer is het folk die zich zowel door muziek uit het verleden als door muziek uit het heden heeft laten beïnvloeden. 

Zowel de meer ingetogen als de wat steviger klinkende songs vallen op door fraai en inventief gitaarwerk en door de mooie stem van Allegra Krieger. De Amerikaanse muzikante beschikt over een zeer karakteristiek stemgeluid en zingt met veel expressie. Daar moet je van houden, maar het is voor mij vooral de zang die van Art Of The Unseen Infinity Machine zo’n goed album maakt. 

Het album was voor een belangrijk deel opgenomen toen Allegra Krieger’s leven op zijn kop stond. Door een heftige brand in de e-bike winkel onder haar appartementencomplex ontsnapte ze maar ternauwernood aan de dood. Het heeft zijn weerslag gehad op de songs die na deze brand werden opgenomen, want deze klinken wat heftiger dan de muziek die Allegra Krieger tot dusver maakte en dat is ook niet zo gek. 

Het werk van de muzikante uit New York laat tot nu toe een opvallend snel stijgende lijn horen en die lijn wordt doorgetrokken op Art Of The Unseen Infinity Machine, dat ik weer een stuk beter vind dan het vorige album. Het is voor een belangrijk deel de verdienste van de stem van Allegra Krieger, maar ook het veelkleurige geluid en de persoonlijke songs dragen nadrukkelijk bij aan de kwaliteit van het album. 

De muziek van Allegra Krieger is waarschijnlijk wat te eigenzinnig om een heel groot publiek aan te spreken, maar Art Of The Unseen Infinity Machine, dat in de VS wel een aantal hele positieve recensies heeft gekregen, verdient hier echt veel meer aandacht dan het tot dusver krijgt. Erwin Zijleman

De muziek van Allegra Krieger is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://allegrakrieger.bandcamp.com/album/art-of-the-unseen-infinity-machine.


Art Of The Unseen Infinity Machine van Allegra Krieger is verkrijgbaar via de Mania webshop: