18 september 2024

Emily Frembgen - No Hard Feelings

Emily Frembgen moet het in een week met heel veel nieuwe albums doen met bescheiden aandacht, maar No Hard Feelings is een bijzonder album, dat zowel in muzikaal als in vocaal opzicht anders klinkt
De uit New York afkomstige Emily Frembgen maakte al een aantal albums die niet heel veel aandacht kregen, maar deze aandacht verdient ze zeker met het deze week verschenen No Hard Feelings. Het is een album dat prima past in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, maar Emily Frembgen kleurt haar muziek op veelzijdige wijze in. Het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante doet in muzikaal opzicht vaak wat nostalgisch aan en trekt hiernaast de aandacht met de bijzondere stem van Emily Frembgen. Het is een stem die het bijzondere geluid op No Hard Feelings nog wat bijzonderder maakt en het album voorziet van flink wat onderscheidend vermogen.



Door het grote aantal nieuwe albums van deze week, waaronder flink wat albums van muzikanten van naam en faam en van muzikanten die mij al langer dierbaar zijn, verwachtte ik eerlijk gezegd niet toe te komen aan albums van mij onbekende muzikanten. Ik werd echter zeer aangenaam verrast door No Hard Feelings van de mij onbekende Emily Frembgen. 

Dat ik de naam Emily Frembgen nog niet eerder ben tegengekomen is overigens best bijzonder, want ik kwam op Spotify meerdere albums van haar tegen. No Hard Feelings is de meest recente van het stel en buiten het feit dat het album met negen songs en een kleine dertig minuten wat aan de korte kant is heb ik alleen maar positieve dingen te zeggen over het album. 

Het eerste dat me opviel bij beluistering van No Hard Feelings is dat Emily Frembgen beschikt over een hele aangename stem. Het is een stem die waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar ik heb zelf wel wat met dit soort lieflijk maar soms ook wat onvast klinkende stemmen. De stem van Emily Frembgen geeft haar songs absoluut een eigen karakter en het is stem die niet alleen lieflijk en wat onvast kan klinken, maar ook helder en zuiver. De zang doet me qua sfeer af en toe wel wat denken aan de eerste albums van Laura Cantrell al raakte die de noten met wat meer souplesse. Haar songs klonken daarom misschien ook wel wat onderkoeld en zo wil ik de songs van Emily Frembgen zeker niet typeren. 

Het tweede dat opvalt bij beluistering van No Hard Feelings van Emily Frembgen is de muziek op het album. De songs van de muzikante uit New York hebben vaak een wat nostalgisch karakter, waarbij het niet zoveel uitmaakt in welk genre Emily Frembgen zich begeeft. No Hard Feelings is alles bij elkaar genomen te omschrijven als een rootsalbum, maar binnen dit genre kan Emily Frembgen meerdere kanten op. 

In een aantal songs kiest ze voor een geluid met lekker veel gitaren en een hoop twang, maar No Hard Feelings bevat ook een aantal door de piano gedomineerde songs, die eerder aansluiten bij de tijdloze singer-songwriter muziek uit de jaren 70. Ik heb nauwelijks tot geen informatie over de muzikanten die zijn te horen op het album, maar de instrumentatie klinkt buiten nostalgisch ook heel verzorgd. In de meeste songs wordt gekozen voor een redelijk vol geluid met veel instrumenten, maar er wordt altijd voldoende ruimte gereserveerd voor de wat mij betreft mooie, maar niet heel krachtige stem van Emily Frembgen. 

Ik ben zelf aangenaam verrast door de zang en de muziek op No Hard Feelings, maar ook de songs van de muzikante uit New York smaken wat mij betreft naar meer. Het zijn songs waarin de Amerikaanse muzikante in haar eigen verleden duikt, wat een aantal opvallende observaties oplevert. 

Ik kan me zoals gezegd goed voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd zal zijn van de zang op het album en misschien ook niet van de muziek, maar er zullen ook zat muziekliefhebbers moeten zijn die, net als ik, wel als een blok vallen voor dit album, dat in ieder geval anders klinkt dan de meeste andere albums die recent in het genre zijn verschenen. Ik heb het voorgaande werk van Emily Frembgen gemist, maar het opvallende No Hard Feelings heeft mijn interesse voor haar muziek absoluut aangewakkerd. Erwin Zijleman

De muziek van Emily Frembgen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://emilyfrembgen.bandcamp.com/album/no-hard-feelings.


No Hard Feelings van Emily Frembgen is verkrijgbaar via de Mania webshop: