20 augustus 2022

Cass McCombs - Heartmind

Cass McCombs levert met Heartmind alweer zijn tiende album af en het is een album dat zomaar kan uitgroeien tot het beste en meest veelzijdige album van de Amerikaanse muzikant, die wederom grenzen verlegt
Cass McCombs werkte de afgelopen twintig jaar aan een fraai en bijzonder oeuvre, dat deze week wordt verrijkt met het prachtige Heartmind. Heartmind is een verrassend toegankelijk album, maar het is aan de andere kant een album vol verrassende wendingen. De Amerikaanse muzikant kon voor zijn nieuwe album een beroep doen op een aantal uitstekende muzikanten en producers en dat hoor je. Heartmind is het best klinkende album van Cass McCombs, die met zijn uitstekende zang en gitaarwerk ook zelf stevig bijdraagt aan het hoge niveau op zijn tiende album. Heartmind wordt op meerdere plekken een jaarlijstjeskandidaat genoemd en daar valt wat mij betreft niets op af te dingen.


Het deze week verschenen Heartmind is alweer het tiende album van de Amerikaanse muzikant Cass McCombs. Het is een interessant stapeltje albums dat de singer-songwriter uit Concord, California, die momenteel zijn thuis heeft gevonden in New York, inmiddels op zijn naam heeft staan, al vind ik zeker niet alles even goed. 

Met A begon de carrière van Cass McCombs in 2003 zeer veelbelovend, maar de albums die volgden vond ik veel minder interessant. Ik pakte de draad pas weer op met het in 2013 verschenen Big Wheel And Others en vooral met het in 2016 verschenen Mangy Love, dat een verrassend warm en veelzijdig geluid liet horen en dat opviel door het geweldige gitaarspel van Blake Mills. Mangy Love was een onbetwist jaarlijstjesalbum, dat in 2019 werd gevolgd door het fascinerende Tip Of The Sphere. Het was een wat lastig te doorgronden album dat eindeloos leek voort te kabbelen, tot alle puzzelstukjes op hun plek vielen. 

Cass McCombs keert deze week terug met Heartmind, dat de afgelopen weken al uitgebreid werd bejubeld in de Britse muziektijdschriften, en terecht. Big Wheel And Others, Mangy Love en Tip Of The Sphere waren alle drie erg lange albums met minimaal een uur muziek. Op Heartmind beperkt de Amerikaanse muzikant zich tot ruim veertig minuten muziek en dat is wat mij betreft een verstandig besluit. Ook het tiende album van Cass McCombs is immers weer een album waarop heel veel te ontdekken valt en dat in eerste instantie vooral energie kost. 

De Amerikaanse muzikant heeft een heel legioen aan gastmuzikanten uitgenodigd voor zijn tiende album en dat hoor je. Heartmind is voorzien van een behoorlijk vol geluid waarin van alles gebeurt. In de openingstrack Music Is Blue buitelen de interessante gitaarakkoorden over elkaar heen, speelt de ritmesectie inventief en jazzy, legt een orgel een breed tapijt en zingt Cass McCombs op de bijzondere wijze die we van hem gewend zijn. 

De Amerikaanse muzikant werkte voor zijn nieuwe album met meerdere producers en die hebben goed hun best gedaan. Alleen in de openingstrack gebeurt al zoveel dat het je duizelt, maar het is ook een redelijk toegankelijke track met een voorzichtige hang naar het verleden. Het is een omschrijving die op gaat voor de meeste tracks op het album. Heartmind is aan de ene kant een behoorlijk toegankelijk album met vaak een jaren 70 vibe en hier en daar een verrassend zonnig en broeierig karakter, zeker wanneer invloeden uit de reggae worden verwerkt, maar het is aan de andere kant een typisch Cass McCombs album, dat veel moois en bijzonders heeft verstopt in de songs. 

Op zijn tiende album bouwt de Amerikaanse muzikant verder op de lijn die werd ingezet op Mangy Love, maar ieder Cass McCombs album klinkt anders dan zijn voorganger en dit geldt ook weer vol Heartmind. Door het inschakelen van een aantal muzikanten van naam en faam en een aantal gelouterde producers klinkt het album mooier dan zijn voorgangers en rijgt Cass McCombs de muzikale hoogstandjes aan elkaar, met hier en daar een fraaie hoofdrol voor de viool en de pedal steel. 

Ook in vocaal opzicht vind ik Heartmind beter dan de vorige albums van de muzikant uit New York, wat deels op het conto van de gastvocalisten (onder wie Danielle Haim en The Chapin Sisters) kan worden geschreven, maar vooral de verdienste is van de ontspannen zang van Cass McCombs zelf. Met Heartmind overtreft de Amerikaanse muzikant zichzelf, wat na Mangy Love wederom een onbetwist jaarlijstjesalbum oplevert. Erwin Zijleman

De muziek van Cass McCombs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://cassmccombs.bandcamp.com.


Heartmind van Cass McCombs is verkrijgbaar via de Mania webshop: