zaterdag 30 april 2016

Rodney DeCroo - Campfires On The Moon

Het is deze maand precies vijf jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de muziek van de Canadese singer-songwriter Rodney DeCroo. 

De muzikant uit Vancouver pakte destijds stevig uit met het uit twee cd’s bestaande Queen Mary Trash. Het bleek een volstrekt tijdloze plaat die op mij diepe indruk maakte en nog steeds maakt. 


Ik heb sindsdien niets meer van Rodney DeCroo gehoord, maar onlangs keerde de Canadees terug met Campfires On The Moon (dat in eigen land overigens vorig jaar al verscheen). 


Na de ruim 100 minuten muziek van Queen Mary Trash moeten we het dit keer doen met een kleine 40 minuten muziek, maar gelukkig zijn het 40 werkelijk wonderschone minuten. 


Heel veel veranderd is er niet. Rodney DeCroo heeft nog altijd een stemgeluid waarvan je moet houden. Hij ziet dat kennelijk zelf ook wel in, want de prachtige vrouwenstem is nooit ver weg. 


In muzikaal opzicht valt er op Campfires On The Moon weer veel te genieten. Rodney DeCroo maakt nog altijd muziek die herinnert aan de jaren 70 en het is muziek die bijzonder fraai en bijzonder trefzeker is ingekleurd. Dat doet Rodney DeCroo met zeer bescheiden middelen, want naast een akoestische gitaar en een piano is slechts een als strijkinstrument klinkende bas te horen. 


Het levert muziek op met een wat donkere ondertoon, die prachtig kleurt bij de indringende verhalen die Rodney DeCroo vertelt. Bij beluistering van Campfires On The Moon is duidelijk dat Rodney DeCroo gitzwarte platen kan maken, maar ook de nieuwe plaat van de Canadees is dat weer niet. Het is deels de verdienste van de mooie piano accenten in de stemmige instrumentatie, maar het meeste krediet moet toch uitgaan naar de vocalen van Ida Nilsen, die de sombere klanken op de plaat steeds weer voorziet van een sprankje hoop. 


Zo verslingerd als ik vijf jaar geleden was aan Queen Mary Trash, ben ik nu aan Campfires On The Moon. Rodney DeCroo heeft een plaat gemaakt die best 40 jaar oud had kunnen zijn, maar die ook in het heden iedere keer weer dwars door de ziel snijdt. 


Rodney DeCroo heeft ook zijn nieuwe plaat weer met bescheiden middelen gemaakt, maar iedere noot die uiteindelijk op de band is terecht gekomen is raak. Verplichte kost voor een ieder die singer-songwriters in het rootssegment een warm hart toedraagt. Erwin Zijleman


Campfires On The Moon van Rodney DeCroo ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via zijn pagina op bandcamp: https://rodneydecroo.bandcamp.com/album/campfires-on-the-moon