donderdag 3 juli 2014

The Kevin Costners - Pick Up The Parts

Zes jaar geleden debuteerde de uit Nijmegen  en Antwerpen afkomstige band The Kevin Costners met Come On In op het roemruchte Excelsior label. Dat laatste wekte natuurlijk hoge verwachtingen op, maar The Kevin Costners maakten deze verwachtingen met hun debuut moeiteloos waar, waarbij we de suffe bandnaam maar even voor lief namen. 

Come On In bleek een plaat vol perfecte popliedjes. Stuk voor stuk popliedjes die na één keer horen voorgoed in je hoofd zaten en bovendien popliedjes die niet misstonden in de rijke catalogus van Excelsior. 

Waarom het vervolgens zes jaar stil is gebleven rond The Kevin Costners weet ik niet, maar eindelijk ligt er dan een tweede plaat van de band in de winkel. Ook Pick Up The Parts is weer verschenen op het Excelsior label, waardoor The Kevin Costners wederom een beroep konden doen op huisproducer Frans Hagenaars en dat is inmiddels bijna een garantie voor kwaliteit. 

Het levert een plaat die nog veel beter is dan het destijds al zo positief ontvangen debuut. Pick Up The Parts gaat verder waar het debuut van de band zes jaar geleden stopte en strooit minstens net zo driftig met vrijwel onweerstaanbare gitaarpopsongs. Het zijn songs die herinneringen oproepen aan de parels uit de geweldige catalogus van Excelsior (Johan, Daryll-Ann en het vergeten Simmer), maar The Kevin Costners laten zich niet alleen beïnvloeden vanuit het eigen nest en gaan net zo makkelijk aan de haal met invloeden uit een aantal decennia Britse en Amerikaanse gitaarmuziek. 

Pick Up The Parts heeft als gemene deler dat alle songs op de plaat na één keer horen met geen mogelijkheid meer uit je hoofd te krijgen zijn, maar het elftal songs op de plaat is een elftal met verschillende kwaliteiten die allemaal bijdragen aan het geheel. Alle songs op de plaat klinken net wat anders, waardoor het ene moment de Stones of de Kinks uit hun beste jaren lijken opgestaan, terwijl je het volgende moment weer diep in de jaren 90 zit en je zin krijgt in de beste platen van Weezer of hun Britse evenknie en ik net weer iets later op zijn minst iets hoor van Talking Heads of toch opeens iets Beatlesque. Uiteindelijk trekt een hele rij namen aan je voorbij, maar aan het eind blijft er maar één over: The Kevin Costners. 

The Kevin Costners hebben op Pick Up The Parts een prachtig en veelkleurig geluid. Het is een geluid waarin de gitaren domineren, maar ook de andere instrumenten op de plaat, de mooie vocalen en de degelijke productie dragen nadrukkelijk bij aan de kwaliteit van de tweede plaat van The Kevin Costners. 

Pick Up The Parts is een plaat die de zon laat schijnen en kan zomaar de soundtrack van een hele mooie zomer worden. Dat mag best een lange zomer worden, want ondanks het feit dat Pick Up The Parts zonder uitzondering kiest voor de snelle verleiding van het perfecte popliedje, is het een plaat die steeds weer nieuwe en andere dingen laat horen. Is het toeval dat het weer iedere dag mooier is geworden sinds de release van deze plaat? Nee, dat is geen toeval. Excelsior heeft onder leiding van topcoach Frans Hagenaars wederom een sterk elftal in het veld gebracht en dit elftal kan zomaar en moet misschien zelfs wel prijzen gaan pakken. Let maar op. Erwin Zijleman