donderdag 10 juli 2014

Otis Gibbs - Souvenirs Of A Misspent Youth

Otis Gibbs is een Amerikaanse singer-songwriter die inmiddels al een jaar of twaalf in eigen beheer platen uitbrengt. Dat deed hij oorspronkelijk vanuit zijn thuisstaat Indiana, maar inmiddels al weer geruime tijd vanuit Nashville, Tennessee, waar Gibbs ook zijn zevende plaat, Souvenirs Of A Misspent Youth, opnam. 

Het is voor kleinschalig en grotendeels in de anonimiteit opererende muzikanten als Otis Gibbs waarschijnlijk niet makkelijk om het hoofd boven water te houden, maar gelukkig is er tegenwoordig het fenomeen crowdfunding. Souvenirs Of A Misspent Youth werd mogelijk door giften van muziekliefhebbers en ook in dit geval kunnen de gulle gevers trots zijn op hun daad. Souvenirs Of A Misspent Youth is immers een hele mooie en overtuigende plaat die Otis Gibbs nu eindelijk maar eens op de kaart moet gaan zetten als het grote talent dat hij inmiddels al meer dan tien jaar is. 

Otis Gibbs maakt ook op zijn zevende plaat weer traditioneel aandoende singer-songwriter muziek. Het is over het algemeen ingetogen en grotendeels akoestisch rootsmuziek die op het Internet vooral wordt vergeleken met uiteenlopende grootheden als Woody Guthrie, Steve Earle, Townes van Zandt, Bruce Springsteen en Billy Bragg. Dat zijn inderdaad stuk voor stuk namen die je terug hoort op Souvenirs Of A Misspent Youth en uiteraard geen namen waarvoor een singer-songwriter zich hoeft te schamen. 

Otis Gibbs maakt zoals gezegd traditioneel aandoende rootsmuziek en het is rootsmuziek die verschillende kanten op gaat. In veel gevallen domineren invloeden uit de folk, maar ook invloeden uit de country en bluegrass hebben hun weg gevonden op de nieuwe plaat van Otis Gibbs. 

Een goede singer-songwriter vertolkt zijn songs niet alleen met hart en ziel, maar vertelt ook mooie verhalen. Hiervoor ben je ook bij Otis Gibbs aan het juiste adres. De Amerikaan heeft een kleurrijk leven achter zich en kent de meeste uithoeken van de VS als zijn broekzak. De verhalen zijn daarom prachtig, maar ook de songs op Souvenirs Of A Misspent Youth zijn zonder uitzondering sterk. Het helpt hierbij zeker dat Otis Gibbs zich niet beperkt tot één subgenre en bovendien kiest voor verschillende accenten in de instrumentatie, waarin naast de akoestische basis afwisselend een pedal steel, een viool en een banjo mogen schitteren. 

De stem van Otis Gibbs is tot dusver nog niet besproken, maar ook deze is van hoog niveau, mooi doorleefd en rechtvaardigt voor een belangrijk deel het eerder genoemde vergelijkingsmateriaal. 

Ik moet eerlijk toegeven dat de muziek van Otis Gibbs me tot dusver nog niet echt was opgevallen, maar Souvenirs Of A Misspent Youth is zo mooi en overtuigend dat ik absoluut ook de rest van het oeuvre van Otis Gibbs ga ontdekken. Laat ik me vooralsnog tot Souvenirs Of A Misspent Youth beperken: met Souvenirs Of A Misspent Youth heeft Otis Gibbs een plaat gemaakt die weet op te vallen in het enorme rootsaanbod van het moment. Flink weet op te vallen durf ik zelfs wel te zeggen. Erwin Zijleman