zondag 13 juli 2014

Lily & Madeleine - Acoustic Sessions

Het is vandaag een mooie dag en daarom nog een aardig extraatje op deze BLOG. Het is een extraatje dat komt van Lily & Madeleine. 

De Amerikaanse zusjes Lily en Madeleine Jurkiewicz verrasten vorig jaar met een bijzonder fraai debuut waarop het tweetal een onuitwisbare indruk maakte met prachtig gezongen folky popliedjes. Hiervan keren er zeven terug op het als een tussendoortje gepresenteerde Acoustic Sessions. 

In eerste instantie verbaasde het uitbrengen van een EP met akoestische versies van songs van het nog geen jaar oude debuut me. Het debuut van Lily & Madeleine was in mijn herinnering immers ook al buitengewoon sober en grotendeels akoestisch. Acoustic Sessions gaat echter nog een stapje verder. 

De songs op de EP moeten het doen met akoestische gitaar, een piano, soms wat heel eenvoudige percussie (niet meer dan een tamboerijn) en natuurlijk de geweldige vocalen van Lily & Madeleine. Het is misschien een subtiel verschil met de uitvoeringen op het zo mooie debuut, maar het is een verschil dat er toe doet. Het debuut van Lily & Madeleine klonk misschien aardig sober, maar het was alles bij elkaar genomen toch een flink geproduceerde plaat. 

Het stoorde me destijds niet, maar de nieuwe versies op Acoustic Sessions vind ik echt veel mooier. De instrumentatie van piano en akoestische gitaar klinkt veel puurder en krachtiger dan de instrumentatie op het debuut, maar wat veel belangrijker is, is dat de stemmen van Lily & Madeleine veel beter tot hun recht komen. Op hun debuut betoverden de zusjes Jurkiewicz als meedogenloos met hun engelenstemmen en vooral met wonderschone harmonieën, maar op deze EP klinkt alles nog veel beter. 

Acoustic Sessions brengt de songs van Lily & Madeleine terug tot de essentie. Alles draait om de stemmen van de zusjes en die stemmen zijn om te janken zo mooi. Het zijn stemmen die individueel al prachtig klinken, maar als Lily & Madeleine samen zingen gebeurt er iets dat niemand onberoerd zal laten.

Het resultaat is zo onweerstaanbaar mooi dat ik maar geen genoeg kan krijgen van deze EP. Het is misschien een eenvoudig recept dat de zusjes gebruiken, maar het resultaat is zo mooi en indringend dat je alleen maar kunt spreken van wereldklasse. 

De meeste platen die op het moment worden uitgebracht zijn zwaar geproduceerd en zelfs min of meer klassieke singer-songwriters denken ze dat ze er zonder een blinkende productie niet meer komen. Lily & Madeleine bewijzen het tegendeel. De gestripte versies van de songs van het debuut zijn allemaal mooier en indrukwekkender dan de versies op het debuut en zorgen voor een beangstigende hoeveelheid kippenvel. Keer op keer en iedere keer iets meer. 

De eerste zeven songs op de EP zijn bekend van het debuut van Lily & Madeleine. Ook de achtste track op de plaat is bekend, want dit betreft een versie van het al eindeloos gecoverde Sea Of Love. Lily & Madeleine kleden ook deze song uit tot op het bot en vertrouwen voor de instrumentatie op een enkel akkoord op de ukelele. Alles moet dus komen van de stemmen van Lily & Madeleine en alles komt van de stemmen van de zusjes. 

Acoustic Sessions is misschien maar een tussendoortje voor de trouwe en fanatieke fans van het tweetal, maar het is een tussendoortje van een bijna onwerkelijke puurheid en schoonheid. Laat het niet liggen. Erwin Zijleman

Acoustic Session ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via de bandcamp pagina van Lily & Madeleine (http://lilymadeleine.bandcamp.com).