14 juli 2024

Megan Moroney - Am I Okay?

Megan Moroney legde de lat vorig jaar bijzonder hoog met haar uitstekende debuutalbum Lucky, maar met Am I Okay? laat de muzikante uit Nashville horen dat dit album zeker geen toevalstreffer was
Met Lucky maakte Megan Moroney vorig jaar een fantastisch countrypop album, wat haar in de Verenigde Staten terecht een ster heeft gemaakt. De rest van de wereld moet zich maar laten overtuigen door het deze week verschenen Am I Okay?, want het tweede album van Megan Moroney is nog beter dan het al zo indrukwekkende debuutalbum. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal nog wat mooier, al is het maar omdat Megan Moroney de country nog wat steviger heeft omarmd, maar ook de zang van de Amerikaanse muzikante is nog wat mooier dan op haar debuutalbum. Lucky wist ook nog eens te verleiden met een serie onweerstaanbaar lekkere songs en deze zijn ook te vinden op Am I Okay?. Voor iedereen die het nog niet wist, Megan Moroney is de smaakmaker van de countrypop van het moment.



Op 5 mei 2023 verscheen Lucky, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Megan Moroney. Vijf dagen later recenseerde ik het album en was ik behoorlijk enthousiast over het eerste album van de muzikante uit Georgia, die een paar jaar geleden haar geluk zocht in Nashville. Het is sindsdien hard gegaan met Megan Moroney en daar valt niets op af te dingen. 

Ik kon bij het typen van mijn recensie van Lucky nog niet vermoeden hoe dierbaar het album me uiteindelijk zou worden. Lucky vind ik met afstand het beste countrypop album van 2023 en haalde uiteindelijk de top 5 van mijn jaarlijstje. Megan Moroney is nog druk bezig met de Lucky tour, die haar in september ook naar Nederland brengt, maar een paar dagen geleden werd uit het niets haar tweede album aangekondigd, dat ook vrijwel onmiddellijk is verschenen. 

Am I Okay? bevat veertien nieuwe tracks van de muzikante uit Nashville en het zijn veertien tracks die gaan bepalen of Megan Moroney de belofte van Lucky inmiddels is ontstegen. Op Lucky waren invloeden uit de country en de pop voor mij perfect in balans, wat betekende dat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek domineerden, maar een laagje pop nooit ontbrak. Op Am I Okay? heeft Megan Moroney deze balans gelukkig behouden. 

Ook het tweede album van de muzikante uit Nashville is een album met veel country, misschien nog wel net wat meer dan op Lucky, en een beetje pop. Qua geluid ligt Am I Okay? in het verlengde van het terecht zo goed ontvangen Lucky. Ook op haar tweede album vertrouwt Megan Moroney op de productie van Kristian Bush, die het album heeft voorzien van het van Lucky bekende warme geluid, waarin snareninstrumenten domineren en waarin ook invloeden uit de rootsrock een plekje hebben gekregen. 

Het wordt ook dit keer gecombineerd met de prachtige stem van Megan Moroney die naast heel veel country ook een bijzonder aangenaam ruw randje in haar stem heeft. De Amerikaanse muzikante tekent ook dit keer voor persoonlijke teksten, waarin de hobbelige weg van de liefde centraal staat en de nodige verkeerde mannen voorbij komen. Het is misschien wat clichématig, maar het past perfect bij de countrypop die Megan Moroney maakt. 

Het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante ontleende een deel van zijn kracht aan de mooie rootsklanken en aan de fantastische stem van Megan Moroney, maar wist zich ook zeker te onderscheiden door een serie fantastische songs. Het zijn songs die me inmiddels stuk voor stuk zeer dierbaar zijn, wat van het tweede album van Megan Moroney ook wel een lastig album maakt. 

Ik begon daarom misschien wel met onrealistisch hoge verwachtingen aan Am I Okay?, maar het tweede album van Megan Moroney was eigenlijk onmiddellijk het warme bad dat Lucky in het voorjaar van 2023 was. In muzikaal opzicht is Am I Okay? nog net wat beter dan het debuutalbum door net wat extra twang en ook de stem van Megan Moroney is in het afgelopen jaar nog wat extra mooi gerijpt. 

De songs op het tweede album van de muzikante uit Nashville zijn door te schakelen tussen wat stevigere songs en een aantal ingetogen ballads nog wat veelzijdiger dan die op het debuutalbum en een zwakke song ben ik nog niet tegengekomen. Lucky schaar ik inmiddels onder de beste countrypop albums ooit gemaakt en met Am I Okay? heeft het album er een serieuze kandidaat bij, maar ook liefhebbers van country zonder pop kunnen met het tweede album van Megan Moroney vast uit de voeten. Mijn verwachtingen waren misschien onrealistisch hoog, maar met Am I Okay? maakt Megan Moroney ze nog waar ook. Pff, wat hou ik van dit album. Erwin Zijleman


Am I Okay van Megan Moroney is verkrijgbaar via de Mania webshop: