04 juli 2024

Mabe Fratti - Sentir Que No Sabes

De uit Guatemala afkomstige muzikante Mabe Fratti levert met Sentir Que No Sabes een album af dat de fantasie constant prikkelt, maar het is ook een album met een unieke sfeer en een bijzondere schoonheid
“Rich, rewarding, spellbinding music from a true original”, het zijn de woorden van de Britse kwaliteitskrant The Guardian over Sentir Que No Sabes van Mabe Fratti en zoals zo vaak heeft de krant het bij het juiste eind. Mabe Fratti maakt op haar album muziek die je songs na song weet te verrassen of zelfs te verbazen, maar het is ook bijzonder mooie muziek en muziek die, ondanks het label avant garde, verrassend toegankelijk klinkt. Net als bijvoorbeeld Arooj Aftab betovert Mabe Fratti met muziek die anders klinkt dan alle andere muziek van het moment. Het is muziek waarin invloeden uit de jazz, neoklassieke muziek, Midden-Amerikaanse muziek, avant garde en pop en rock op bijzondere wijze samenvloeien. Bijzonder mooi.Zonder enige twijfel het meest bijzondere album dat ik deze week heb gehoord is Sentir Que No Sabes van Mabe Fratti. Het is niet het eerste wapenfeit van de celliste uit Guatemala, die momenteel Mexico City als uitvalsbasis heeft, maar in tegenstelling tot haar vorige albums kan Sentir Que No Sabes rekenen op flink wat aandacht van de betere muziekpers. Dat is op zich best bijzonder voor een album waar het etiket avant garde wordt opgeplakt, maar met dit label vertel je maar een deel van het verhaal van de muziek van Mabe Fratti. 

Je hoort het direct in de openingstrack, die verrassend veel klinkt als een redelijk normale popsong met een lome beat, jazzy drumwerk en de mooie stem van Mabe Fratti, die haar Spaanse teksten met veel gevoel voordraagt. Het is wel een redelijk normale popsong met een twist, want de blazers op de achtergrond klinken wat atypisch. Wanneer stemmige pianoakkoorden worden toegevoegd klinkt het nog wat conventioneler, maar op hetzelfde moment is duidelijk dat Mabe Fratti muziek maakt die anders klinkt dan alle andere muziek van het moment. 

Het is muziek die me qua sfeer wel wat doet denken aan de muziek van Arooj Aftab, al is de muziek van Mabe Fratti minder jazzy. Invloeden uit de jazz spelen wel een rol in de songs van de muzikante uit Guatemala en dat hoor je vooral in het spel van de ritmesectie. Het wordt gecombineerd met invloeden uit de neoklassieke muziek en de avant garde, maar ook liefhebbers van aangenaam in het gehoor liggende popsongs met een kop en een staart hoeven Sentir Que No Sabes zeker niet direct opzij te leggen. 

Dat Mabe Fratti een achtergrond heeft in de avant garde hoor je vooral wanneer ze haar cello er bij pakt en wat vervormde en tegendraadse klanken uit de speakers laat komen. Omdat de rest van de muziek op het album vrij toegankelijk is versterkt de cello vooral het unieke karakter van de songs van Mabe Fratti, maar heb je niet het idee dat je naar een heel experimenteel album aan het luisteren bent. 

Dat idee heb je zeker niet wanneer Mabe Fratti zingt, want de muzikante uit Mexico City beschikt over een prachtige stem. Het is een stem die nog wat mooier en bijzonderder klinkt door de Spaanstalige teksten, die de muziek van Mabe Fratti voorzien van een extra dimensie, net zoals het gebruik van het Urdu dit doet op de albums van Arooj Aftab. Wanneer de stem van Mabe Fratti wordt gecombineerd met fraai klinkende blazers doet de muziek op Sentir Que No Sabes Mexicaans aan, maar wanneer de cello of de ritmesectie invalt of flink wat strijkers worden ingezet is de muziek op het album toch opeens weer meer neoklassiek of jazzy of schuift het op richting triphop, waarna elektronica de muziek van Mabe Fratti weer een andere kant op kan duwen. 

Het doet me in muzikaal opzicht soms ook wel wat denken aan de muziek van Talk Talk uit de meer experimentele dagen van de Britse band, maar die vergelijking is niet meer relevant wanneer Mabe Fratti zingt. De muzikante uit Guatemala was het afgelopen jaar zeer productief in diverse samenwerkingsverbanden en heeft haar nieuwe album gemaakt met flink wat gastmuzikanten, die allemaal bijdragen aan een geluid dat totaal anders klinkt dan de andere muziek van het moment, maar dat desondanks zeer makkelijk weet te verleiden. Het levert wereldwijd zeer positieve recensies op en dat is echt volkomen terecht. Erwin Zijleman

De muziek van Mabe Fratti is ook verkrijgbaar via het label van de muzikante uit Guatemala: https://tinangelrecords.bandcamp.com/album/sentir-que-no-sabes.


Sentir Que No Sabes van Mabe Fratti is verkrijgbaar via de Mania webshop: