28 juli 2024

Martin Phillipps (1963-2024)


De naam Martin Phillipps zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen en ook de naam van zijn band The Chills zal niet iedereen iets zeggen. Iedereen die de muziek van de Nieuw-Zeelandse band kent weet echter dat Martin Phillipps een van de beste songwriters is uit de geschiedenis van de Nieuw-Zeelandse popmuziek. 

Martin Phillipps formeerde zijn band The Chills in 1980 in zijn thuisbasis Dunedin. De band kreeg twee jaar later een contract bij het roemruchte platenlabel Flying Nun en bracht een aantal singles uit, die alleen binnen de Nieuw-Zeelandse landsgrenzen aandacht trokken. 

In 1987 verscheen het debuutalbum van de The Chills, maar de band was niet tevreden met de productei van het album. Met het in 1990 verschenen Submarine Bells kreeg de aanstekelijke maar ook avontuurlijke gitaarpop van The Chills ook in de rest van de wereld terecht positieve recensies, maar tot een doorbraak buiten Nieuw-Zeeland kwam het niet.

De muzikale weg van The Chills liep vervolgens langs pieken maar vooral langs dalen. Martin Phillipps kreeg te naken met serieuze drugsverslavingen en trok meerdere keren de stekker uit zijn band. De afgelopen tien jaar ging het The Chills echter voor de wind. Het in 2015 verschenen Silver Bullets, het eerste album van de band in negentien jaar tijd, werd goed ontvangen en is misschien wel het beste 
album van de Nieuw-Zeelandse band.

Ook Snow Bound uit 2018 en Scatterbrain uit 2021 waren uitstekende albums en zorgden er voor dat The Chills op zijn minst een wat bekendere cultband werd. De band was sindsdien op de podia te vinden, waarbij ook Nederland niet werd vergeten. Of er een opvolger komt van het drie jaar oude Scatterbrain is helaas de vraag, want Martin Phillipps overleed vandaag op slechts 61-jarige leeftijd. Erwin Zijleman