20 juli 2024

Cigarettes After Sex - X's

Het was bijna vijf jaar stil rond de Amerikaanse band Cigarettes After Sex, maar met X’s keert de band terug en wordt heel snel duidelijk dat aan de receptuur van de vorige twee albums niets is veranderd
Cigarettes After Sex maakte op haar eerste twee albums muziek die afwisselend als betoverend mooi en dodelijk saai werd bestempeld. Het zal niet anders gaan met het vorige week verschenen X’s, want Greg Gonzales heeft niets veranderd aan de muziek van zijn band. Het tempo ligt nog altijd laag, de klanken zijn subtiel en de fluisterzachte stem van de Amerikaanse muzikant klinkt vooral dromerig. Als je er vatbaar voor bent is het gitaarwerk ook dit keer bijzonder mooi en valt er ook in de rest van de muziek van de band voldoende moois te ontdekken. Je moet tegen de stem en de teksten van Greg Gonzales kunnen, maar als dat zo is, is ook X’s weer een bijzonder mooi en aangenaam album om heerlijk bij weg te dromen.



Zeker als de avonden kouder en donkerder worden pak ik de eerste twee albums van de Amerikaanse band Cigarettes After Sex er nog wel eens bij. Cigarettes After Sex uit 2017 en Cry uit 2019 doen het immers extra goed in de donkerdere seizoenen van het jaar. De albums van de band rond de van oorsprong Texaanse, maar vanuit Brooklyn, New York, opererende muzikant Greg Gonzales verwarmden en benevelden met melodieuze klanken, lome songs en dromerige vocalen. 

Ik omschreef Cry alweer bijna vijf jaar geleden als ‘Beach House met een zanger en een flinke dosis valium’ en dat vind ik nog altijd een treffende beschrijving. Door het lome karakter van de muziek van Cigarettes After Sex werden de albums van de Amerikaanse band ook geregeld dodelijk saai genoemd, maar zelf kon ik geen genoeg krijgen van de albums, die bij beluistering met de koptelefoon interessanter en rijker bleken te zijn dan bij oppervlakkige beluistering. 

X’s het nieuwe album van Cigarettes After Sex is midden in de zomer verschenen en dat lijkt wat ongelukkig getimed. Ondanks het feit dat er bijna vijf jaren zijn verstreken sinds Cry is er immers bijna niets veranderd in de muziek van de Amerikaanse band, die ik daarom nog altijd het best vind passen bij herfstavonden en winteravonden. Gelukkige omstandigheid is dat ik X’s voor het eerst heb beluisterd op IJsland, waar de zomeravonden aan de koele kant zijn. Het donker worden wilde echter niet goed lukken, maar desondanks was ik direct weer gecharmeerd van de muziek van de band van Greg Gonzales. 

Ik ben zeker niet de enige, want tot mijn grote verbazing weet de band de Ziggo Dome inmiddels uit te verkopen, wat gezien de tijd die is verstreken sinds Cry een extra knappe prestatie is. Ook X’s roept overigens weer gemengde reacties op, want niet iedereen is gecharmeerd van de dromerige klanken van Cigarettes After Sex en de vaak wat zoete teksten van Greg Gonzales. Ook het feit dat X’s verder gaat waar de vorige twee albums eindigden kan niet iedereen waarderen. 

Ik vind het zelf niet zo’n probleem, want ik was na vijf jaar wachten wel weer toe aan de bedwelmende klanken van de band uit Brooklyn. In die klanken waren in het verleden nog wel wat subtiele scherpe randjes verstopt, maar op X’s is de muziek van Cigarettes After Sex zonder uitzondering dromerig en melodieus. 

Het kabbelt allemaal bijzonder aangenaam voort, maar ook dit keer komt de muziek van de band tot leven bij beluistering met de koptelefoon. Door de koptelefoon zijn de gitaarakkoorden op het album net wat mooier en ook de lome zang van Greg Gonzales komt ook wat makkelijker binnen. Ook ik zou overigens niet graag eindeloos moeten luisteren naar de muziek van Cigarettes After Sex, want na een uur of wat wordt het allemaal wel wat weeïg en gezapig, maar de tien songs op X’s zijn wat mij betreft de perfecte dosis voor totale ontspanning. 

Iedereen die niets had met de vorige twee albums van de band hoeven ook niet te beginnen aan X’s,. dat als nog minder spannend zal worden ervaren, maar als Cigarettes After Sex uit 2017 en Cry uit 2019 wel de juiste snaar raakten, zal ook X’s waarschijnlijk wel weer zijn werk doen. Mits juist gedoseerd natuurlijk. Het concert in de Ziggo Dome eind oktober laat ik aan me voorbij gaan, maar tegen die tijd komt het bij vlagen toch ook echt wonderschone X’s waarschijnlijk nog veel beter tot zijn recht dan op het moment. Erwin Zijleman

De muziek van Cigarettes After Sex is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://cigarettesaftersex.bandcamp.com/album/xs.


X's van Cigarettes After Sex is verkrijgbaar via de Mania webshop: