06 juli 2024

Fink - Beauty In Your Wake

De Britse muzikant Fink keerde voor zijn nieuwe album terug naar zijn geboortegrond op het Engelse platteland en levert een intiem, maar ook bijzonder intens album af, dat steeds mooier en indringender wordt
Het was een paar jaar stil rond Fink, maar met Beauty In Your Wake laat Fin Greenall weer van zich horen. Samen met zijn vaste muzikale partners heeft de Britse muzikant een album gemaakt dat terugkeert naar zijn basis. Letterlijk omdat het album werd opgenomen in het Britse Cornwall, maar ook figuurlijk omdat het album in muzikaal opzicht terugkeert naar de Britse folk van weleer. Beauty In Your Wake is een relatief sober album, al kunnen de organische klanken op het album ook flink aanzwellen. De stem van Fin Greenall is mooi en ook in muzikaal en productioneel opzicht klinkt het album prachtig, maar het zijn vooral de songs die het album flink optillen. Ik ben geen groot Fink fan, maar Beauty In Your Wake is prachtig.Het bespreken van een nieuw album van Fink is voor mij zeker niet vanzelfsprekend. Ik luister altijd naar de muziek van de Britse muzikant, maar het is tien jaar geleden dat ik voor het laatst een album besprak van het alter ego van Fin Greenall. In 2014 was ik behoorlijk enthousiast over Hard Believer, nadat ik in 2011 ook zeer te spreken was over voorganger Perfect Darkness. Alle albums die verschenen na Hard Believer heb ik laten liggen, nadat ik ze bij eerste beluistering zeker interessant vond. 

Het is opvallend dat ik in mijn recensie van Hard Believer stel dat de muziek van Fink op ieder nieuw album weer anders klinkt, terwijl ik de muziek van de Britse muzikant de afgelopen tien jaar vooral hetzelfde vond klinken. Het is minstens even opvallend dat ik Hard Believer omschreef als een album dat de luisteraar diep raakt, terwijl de opvolgers dat in mijn geval niet deden. 

Bij eerste beluistering vond ik zowel de muziek als de zang op alle sinds 2014 verschenen albums van Fink mooi, maar bij herhaalde beluistering kabbelde het me allemaal net wat teveel voort, waardoor geen van de recentere albums van de Britse muzikant bleef hangen. Het blijft bijzonder, want toen ik de afgelopen week, in voorbereiding op het verschijnen van het nieuwe album van Fink, weer eens luisterde naar Bloom Innocent uit 2019, begreep ik echt niet waarom ik dit album vijf jaar geleden niet heb besproken. 

De Britse muzikant heeft deze week het geluk dat het aantal nieuwe albums zeer beperkt is, waardoor Beauty In Your Wake kon rekenen op mijn onverdeelde aandacht. Waar ik de vorige albums van Fink bij eerste beluistering mooi en interessant vond, maar bij meerdere keren horen de aandacht verloor, gebeurde dit keer precies het tegenovergestelde. 

De eerste luisterbeurt van Beauty In Your Wake maakte op mij niet zoveel indruk. In muzikaal en vocaal opzicht had ik er niets op aan te merken en ook de kwaliteit van de songs vond ik direct in orde, maar het album deed verder niets met me. Door het beperkte aanbod van deze week heb ik het vaker geprobeerd met het album en na een paar keer horen veranderde er iets. Inmiddels vind ik Beauty In Your Wake echt prachtig. 

Voor zijn nieuwe album verruilde Fin Greenall zijn vorige thuisbasis Berlijn voor zijn geboortegrond in het Britse Cornwall. Samen met zijn vaste medemuzikanten Tim Thornton en Guy Whittaker sloot de Britse muzikant zich op in een klein dorpje, waarna ook de gelouterde studiotechnicus Sam Okell, die in de fameuze Abbey Roads mocht sleutelen aan de opnames van The Beatles, aansloot als producer. 

Het levert een intiem album op, dat behoorlijk sober, maar ook behoorlijk vol kan klinken. Het doet me meer dan eens denken aan de muziek waarmee Bon Iver, waarmee ik ongeveer dezelfde relatie heb als met de muziek van Fink, ooit doorbrak. Hoe vaker ik naar Beauty In Your Wake luister hoe mooier en intenser ik de vooral folky songs op het albums vind. 

Het heeft zoals gezegd iets van Bon Iver, maar veel songs op het album doen me ook aan de songs van Nick Drake denken, die vaak beschikten over de onderhuidse kracht die ik ook op Beauty In Your Wake hoor en die bovendien makkelijk schakelden tussen intieme en bezwerende passages. Ik ga absoluut nog eens beter luisteren naar de vorige albums van Fink, die ik mogelijk niet op de juiste waarde heb geschat, maar voorlopig ga ik er van uit dat de Britse muzikant met Beauty In Your Wake een van zijn beste albums heeft gemaakt. Erwin Zijleman


Beauty In Your Wake van Fink is verkrijgbaar via de Mania webshop: