09 juli 2024

Humbird - Right On

Right On van Humbird viel dit voorjaar wat tussen wal en schip, maar de band rond Siri Undlin maakt op haar derde album flink wat indruk met mooie zang, een veelkleurig geluid en een serie fantasierijke songs
Humbird debuteerde een jaar of vijf geleden veelbelovend, maar de twee albums die volgden kregen helaas niet de aandacht die het debuutalbum Pharmakon kreeg. Ten onrechte, want het dit voorjaar verschenen derde album van de band is echt prachtig. Right On is een album dat op een of andere manier bekend klinkt, maar als je wat beter luistert blijven Siri Undlin en haar medemuzikanten je verbazen. Right On staat bol van de invloeden, bevat een serie aansprekende songs en laat horen dat Siri Undlin een uitstekende zangeres is. Het duurt maar een half uurtje, maar hierna zet je Right On gewoon nog een keer op. En nog een keer. En nog een keer.In de herfst van 2019 besprak ik Pharmakon, het debuutalbum van Humbird. De Amerikaanse band rond singer-songwriter Siri Undlin maakte op dit album indruk met mooie folky songs, fraaie invloeden uit andere genres en de mooie stem van de frontvrouw van de band. De naam Humbird is kennelijk niet echt blijven hangen, want de in 2021 verschenen opvolger van Pharmakon, Still Life, heb ik compleet gemist en ook het dit voorjaar verschenen Right On herinnerde me niet direct aan het zo goede debuutalbum van de band uit Minneapolis, Minnesota. 

Gelukkig viel het kwartje uiteindelijk toch nog, want het derde album van Humbird bevalt me zeer. Het is een album dat met dertig minuten helaas wat aan de korte kant is, maar in die dertig minuten doen Siri Undlin en haar medemuzikanten veel mooie dingen. Omdat Pharmakon inmiddels al bijna vijf jaar oud is heb ik ook dit album nog eens beluisterd en vergeleken met Right On verwerkt het debuutalbum van Humbird wat meer invloeden uit de traditioneel aandoende folk. Die invloeden zijn ook zeker te horen op Right On, maar het derde album van de band uit Minneapolis klinkt ook warmer en moderner. 

Dat laatste moet ik ook weer direct relativeren, want in muzikaal opzicht heeft het album af en toe ook een aangename jaren 70 vibe. De tijdloze ingrediënten in het geluid van Humbird worden gecombineerd met invloeden uit het heden, wat een aangenaam maar ook eigenzinnig geluid oplevert. Het is een geluid dat nog altijd meerdere invloeden verwerkt, waarbij Humbird put uit de archieven van meerdere soorten Amerikaanse rootsmuziek, maar ook niet vies is van pop en rock. 

Right On klinkt direct aangenaam, maar nu ik het album wat vaker heb gehoord ben ik steeds meer onder de indruk van het deels bekend klinkende en deels eigenzinnige geluid van Humbird, dat overigens prachtig is geproduceerd door Shane Leonard, die ik ken van Anna Tivel en Mipso. Het is een geluid dat wat steviger en ruwere klinkt dan het geluid op het debuutalbum van de band en dat in heel veel tracks flirt met psychedelica. Het wat meer uitgesproken en vaak wat broeierige geluid op Right On vraagt ook wat van de zang van Siri Undlin, die krachtiger en met meer expressie zingt dan op het debuutalbum van haar band. 

Right On is afgelopen voorjaar helaas wat ondergesneeuwd en heeft hierdoor nauwelijks aandacht gekregen, maar Humbird heeft zeker wat te bieden. De band klinkt door het verwerken van uiteenlopende invloeden anders dan de meeste andere bands van het moment en ook de stem van Siri Undlin beschikt wat mij betreft over voldoende onderscheidend vermogen. Ook de negen songs op Right On zijn stuk voor stuk aansprekend, waardoor het half uur muziek op het derde album van Humbird voorbij vliegt. 

Het blijft jammer dat Humbird het heeft gelaten bij een half uur muziek, maar dat biedt wel de mogelijkheid om wat dieper in de songs van de Amerikaanse band te duiken. Dat is niet onverstandig, want vooral bij beluistering met de koptelefoon hoor je hoeveel bijzonders er gebeurt in de muziek op het album en hoe veelkleurig de muziek is. Het past allemaal prachtig bij de stem van Siri Undlin, die ik na beluistering van Right On echt bovengemiddeld goed vind. Ik was Humbird na haar debuutalbum helemaal vergeten, maar krijg er met Right On een andere en wat mij betreft betere band voor terug. Erwin Zijleman

De muziek van Humbird is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://humbird.bandcamp.com/album/right-on.