30 juli 2024

American Aquarium - The Fear Of Standing Still

American Aquarium timmert inmiddels al een tijdje aan de weg en de band uit North Carolina doet dit inmiddels al een aantal jaren met uitstekende albums, zoals het deze week verschenen The Fear Of Standing Still
Albums van American Aquarium zijn voor mij inmiddels al een jaar of tien albums om naar uit te kijken. Ook op het tiende album van de band tekent voorman BJ Barham weer voor mooie verhalen en voor aansprekende songs. Het zijn songs die weer wat vaker rocken dan op het vorige album van de Amerikaanse band, maar ook de meer ingehouden songs zijn niet vergeten. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal bijzonder lekker en BJ Barham beschikt bovendien over een aansprekend stemgeluid. Het vorige album van American Aquarium vond ik net wat beter, maar ook met The Fear Of Standing Still heeft de band uit North Carolina weer een album afgeleverd dat ruim boven het maaiveld uit steekt.



De Amerikaanse band American Aquarium werd in 2006 opgericht in Raleigh, North Carolina, en brengt deze week met The Fear Of Standing Still alweer haar tiende officiële studioalbum uit. Het duurde even voor ik de Amerikaanse band ontdekte, maar sinds Wolves uit 2015 ben ik overtuigd van de kwaliteiten van American Aquarium, dat ik in mijn recensies vaak omschreef als Bruce Springsteen & The E Street Band met een stevige rootsinjectie. 

De band uit North Carolina kon op een aantal van haar vorige albums flink rocken, maar maakte misschien nog wel meer indruk met de wat meer ingetogen songs die domineerden op het in 2022 verschenen en door Brad Cook geproduceerde Chicamacomico. Chicamacomico vind ik persoonlijk het beste American Aquarium tot dusver en heeft de lat hoog gelegd voor opvolger The Fear Of Standing Still. 

Voor het tiende studioalbum van zijn band deed voorman BJ Barham, het enige vaste lid van American Aquarium dat inmiddels al meer dan dertig muzikanten heeft versleten, helaas geen beroep op producer Brad Cook, die het geluid van de band zo fraai optilde, maar keerde hij terug naar Shooter Jennings, die het in 2020 verschenen Lamentations produceerde. Het is geen hele onlogische keuze, want Lamentations was het meest succesvolle album van de band tot dusver. 

Het heeft wel wat gevolgen gehad voor het geluid van American Aquarium, dat op The Fear Of Standing Still weer wat is opgeschoven richting de rocksongs. Het zijn rocksongs die nog altijd associaties oproepen met de muziek die Bruce Springsteen maakt met zijn E-Street Band, al schuurt ook het nieuwe album van American Aquarium weer dichter tegen de Amerikaanse rootsmuziek aan dan Springsteen doet. 

BJ Barham laat ook op het nieuwe album van zijn band weer horen dat hij een uitstekend songwriter en verhalenverteller is. Het zijn verhalen die ook dit keer vooral over de levenswandel van de Amerikaanse muzikant gaan, waarbij zijn verslavingen en mislukte relaties niet worden vergeten. Het zijn inmiddels wel hele bekende thema’s in de songs van American Aquarium, maar de band uit North Carolina weet mij nog steeds te boeien. 

Dat is vooral de verdienste van de songs die makkelijk schakelen tussen uptempo rocksongs en zich wat langzamer voortslepende ballads. Het zijn songs die ook dit keer lekker in het gehoor liggen en ook goed blijven hangen. Het zijn songs die zich uitstekend lenen voor een lange roadtrip door de Verenigde Staten. 

Vergeleken met de wat meer folk georiënteerde songs op het geweldige Chicamacomico vind ik de soms wat rechttoe rechtaan rocksongs op het nieuwe album van American Aquarium net wat minder, maar ook op album nummer tien weet de Amerikaanse band een heel behoorlijk niveau vast te houden, zeker wanneer wordt gekozen voor net wat minder rockende songs. 

Uitschieter op The Fear Of Standing Still is wat mij betreft het wel weer ingetogen Southern Roots, waarin BJ Barham de vocalen deelt met singer-songwriter Katie Pruitt en een treffend beeld schetst van het conservatisme in het zuiden van de Verenigde Staten. The Fear Of Standing Still lijkt me geen album waarmee American Aquarium nieuwe zieltjes gaat winnen, maar iedereen die de band een warm hart toedraagt zal waarschijnlijk tevreden zijn met dit nieuwe album. Erwin Zijleman

De muziek van American Aquarium is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://americanaquarium.bandcamp.com/album/the-fear-of-standing-still.


The Fear Of Standing Still van American Aquarium is verkrijgbaar via de Mania webshop: