07 juli 2024

Zach Bryan - The Great American Bar Scene

De Amerikaanse muzikant Zach Bryan heeft over inspiratie kennelijk niet te klagen en verrast wederom met een ijzersterk album, dat laat horen dat hij mee kan met de allerbesten binnen de Amerikaanse rootsmuziek
Een paar jaar geleden was Zach Bryan nog marinier, maar met een handvol albums is hij inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste talenten binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Die status bevestigt hij met The Great American Bar Scene, dat ruim een uur lang overtuigt met mooie verhalen en emotievolle songs. In muzikaal en vocaal opzicht heeft de Amerikaanse muzikant sinds zijn debuutalbum uit 2019 reuzenstappen gezet, maar zijn songs komen nog altijd recht uit het hart. The Great American Bar Scene is 19 songs lang indrukwekkend en wat mij betreft nog wat beter dan het titelloze album waarmee Zach Bryan nog geen jaar geleden terecht doorbrak in Europa. Wat een talent.Zach Bryan is in slechts een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van de allergrootse beloften binnen de Amerikaanse rootsmuziek van het moment. De muzikant uit Oologah, Oklahoma, nam zijn debuutalbum vijf jaar geleden op toen hij nog als marinier werkzaam was en enige tijd verlof had. DeAnn, dat was opgedragen aan de jong overleden moeder van Zach Bryan, sloeg in als de spreekwoordelijke bom en zette de Amerikaanse muzikant op de kaart als groot talent. DeAnn was zowel in muzikaal als in vocaal opzicht misschien nog geen heel opzienbarend album, maar Zach Bryan liet wel horen dat hij aansprekende songs kan schrijven en deze songs bovendien met heel veel gevoel kan vertolken. 

Na zijn debuutalbum liet Zach Bryan de marine achter zich en werd hij professioneel muzikant. Dat doet hij vol overgave, want de albums volgen elkaar sindsdien in rap tempo op. DeAnn werd in 2020 gevolgd door het net als het debuutalbum wat rommelige Elisabeth en in 2022 door het uitstekende American Heartbreak, waarop Zach Bryan de belofte eigenlijk al voorbij was. Nadat eind 2022 ook nog een live-album was verschenen, brak Zach Bryan vorig jaar definitief door met het titelloze album dat ook in Nederland de aandacht trok. Dat Zach Bryan in de Verenigde Staten inmiddels een grote muzikant was bleek wel uit de gastbijdragen van The War & Treaty, Sierra Ferrell, The Lumineers en Kacey Musgraves, die het album nog wat verder optilden. 

Het vorige album van Zach Bryan is nog geen jaar oud, maar deze week is er alweer een nieuw album van de Amerikaanse muzikant verschenen. Zach Bryan maakt zich er wederom niet makkelijk van af, want The Great American Bar Scene bevat maar liefst 19 songs en meer dan een uur muziek. Het album opent net als zijn voorganger met een gedicht en ook dit keer wist Zach Bryan grote namen te strikken voor gastbijdragen, want naast John Moreland duiken ook grootheden John Mayer en Bruce Springsteen op. 

Zach Bryan heeft het niet echt nodig, want ook zonder gastbijdragen van naam en faam trekken de songs van de Amerikaanse muzikant makkelijk de aandacht. Dat Bruce Springsteen opduikt op het album is geen toeval, want in flink wat songs op het album laat Zach Bryan zich stevig beïnvloeden door Springsteen’s Nebraska, wiens State Trooper ook nog wordt genoemd in een track. The Great American Bar Scene kan meerdere kanten op, want het album laat ook horen dat Zach Bryan behoort tot de meest interessante en beste countrymuzikanten van het moment. 

In muzikaal opzicht heeft Zach Bryan reuzenstappen gezet sinds zijn debuutalbum van vijf jaar geleden en ook de hier en daar door een vrouwenstem begeleide zang van de muzikant uit Oklahoma is veel beter geworden. The Great American Bar Scene is smaakvol ingekleurd met flink wat snareninstrumenten, maar Zach Bryan kan ook nog altijd goed uit de voeten met sober klinkende songs. Wat is gebleven is het vermogen om aansprekende songs te schrijven en deze vervolgens te voorzien van flink wat emotie. 

 De Amerikaanse muzikant vertelt ook op The Great American Bar Scene weer mooie verhalen en vertolkt ze met hart en ziel. Na het album van vorig jaar twijfelde vrijwel niemand meer aan het talent van Zach Bryan en dit talent wordt bevestigd met zijn nieuwe album, dat de Amerikaanse muzikant definitief schaart onder de groten binnen de Amerikaanse rootsmuziek van het moment. Erwin Zijleman