03 juli 2024

Queen Of Jeans - All Again

De Amerikaanse band Queen Of Jeans maakte al twee prima albums, maar met All Again legt de band uit Philadelphia de lat nog een stuk hoger en levert het een album met perfecte popsongs op dat alle aandacht verdient
Het is een paar jaar stil geweest rond Queen Of Jeans, maar gelukkig is de band weer terug. Met If You're Not Afraid, I'm Not Afraid leverde de Amerikaanse band immers een album af dat naar veel meer smaakte en dat meer krijgen we met All Again, dat ook nog eens een stuk beter is. De muziek van Queen Of Jeans leunt op All Again wat minder zwaar op het verleden, maar de band verwerkt nog steeds uiteenlopende invloeden. De muziek is prachtig en de zang is prachtig, maar het zijn dit keer ook zeker de uitstekende songs die de aandacht trekken. Queen Of Jeans heeft een tijdloos maar ook eigentijds popalbum gemaakt en het is er een van een heel hoog niveau.Queen Of Jeans ken ik van het album If You're Not Afraid, I'm Not Afraid, dat toch wel enigszins tot mijn verbazing al weer bijna vijf jaar oud is. Op dat album maakte de band uit Philadelphia, Pennsylvania, makkelijk indruk met haar songs, die op bijzondere wijze uiteenlopende invloeden wisten te verbinden. 

Queen Of Jeans liet zich op haar tweede album absoluut inspireren door de psychedelische muziek en de Phil Spector pop uit de jaren 60, maar kon ook goed uit de voeten met invloeden uit de jaren 90 en dan met name met invloeden uit de indierock, shoegaze en dreampop. Queen Of Jeans wist zich door het toevoegen van invloeden uit de jaren 60 te onderscheiden van al die bands die zich beperkten tot inspiratie uit de jaren 90. Het deed me af en toe wel wat denken aan de muziek van het helaas totaal vergeten Crowsdell en dat is een groot compliment. 

If You're Not Afraid, I'm Not Afraid van Queen Of Jeans deed in Nederland helaas niet veel en ook het deze week verschenen nieuwe album van de band wordt helaas nog niet overladen met aandacht. Ook met All Again heeft de Amerikaanse band, die inmiddels is uitgebreid tot een viertal, echter een zeer interessant album afgeleverd. 

Vergeleken met het vorige album is de band uit Philadelphia op haar nieuwe album wat opgeschoven richting de indierock van het heden, maar invloeden uit het verleden zijn zeker niet helemaal verdwenen uit het geluid van Queen Of Jeans. Het levert een serie songs op die het best zijn te omschrijven als tijdloze rocksongs. 

Op If You're Not Afraid, I'm Not Afraid sprak vooral de mix van invloeden me aan, maar All Again maakt op alle mogelijke wijze indruk. De zang van Miri Devora is nog een stuk mooier en zelfverzekerder dan op het vorige album en draagt nadrukkelijk bij aan de hoge kwaliteit van All Again. Het is een mooie heldere stem, die perfect past bij het zonnige gitaargeluid van de band. 

Het vooral gitaar georiënteerde geluid van Queen Of Jeans klinkt ook een stuk mooier dan op het vorige album en heeft meer dan eens een dreampop vibe, overigens zonder de platgetreden paden van dat genre te bewandelen. Het is allemaal prachtig geproduceerd door de mij onbekende Will Yip, die het nieuwe album van Queen Of Jeans heeft voorzien van een mooi ruimtelijk en ook sfeervol geluid. 

All Again krijgt zoals gezegd nog niet veel aandacht, maar ik weet zeker dat dit album een breed publiek moet kunnen aanspreken. In eerste instantie met de bijzonder mooie zang en de zeer aangename klanken, maar de Amerikaanse band heeft voor haar nieuwe album ook nog eens een serie weergaloze songs geschreven. 

In muzikaal opzicht past All Again misschien in het hokje indierock, maar de songs van Queen Of Jeans zijn op het nieuwe album stuk voor stuk 24-karaat popsongs. De ene song is nog tijdlozer dan de andere en alle songs op het album zijn vrijwel onmiddellijk goed voor een gevoel van gelukzaligheid, wat weer fraai contrasteert met de persoonlijke teksten van Miri Devora, die vooral gaan over de hobbelige weg van de liefde. 

Ik was in 2019 zoals gezegd behoorlijk enthousiast over If You're Not Afraid, I'm Not Afraid van Queen Of Jeans, maar het deze week verschenen nieuwe album van de band is echt in alle opzichten beter. Ga dat horen, je krijgt er geen spijt van. Erwin Zijleman

De muziek van Queen Of Jeans is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://queenofjeans.bandcamp.com/album/all-again.


All Again van Queen Of Jeansikk is verkrijgbaar via de Mania webshop: