10 april 2024

Lizzy McAlpine - Older

Lizzy McAlpine is pas 24 en maakte al twee uitstekende albums, maar met haar derde album Older kan ze zich zomaar scharen onder de meest getalenteerde singer-songwriters van het moment
Lizzy McAlpine is vooral bekend op TikTok, maar met haar nieuwe album Older verdient de singer-songwriter uit Philadelphia een veel groter publiek. Older werd gemaakt met een aantal topmuzikanten en ervaren producers en klinkt echt fantastisch. De ene keer ingetogen en folky, de volgende keer rijk georkestreerd, maar altijd zeer smaakvol. Ook de stem van Lizzy McAlpine valt direct in positieve zin op en dat doet de Amerikaanse muzikante ook met haar songs. Older klinkt als een tijdloos singer-songwriter album, maar de songs van Lizzy McAlpine hebben ook een eigentijdse touch. Haar vorige albums waren uitstekend, maar met Older zet Lizzy McAlpine nog een aantal flinke stappen.Ik heb het idee dat ik de verrichtingen van (jonge) vrouwelijke singer-songwriters op de voet volg, maar toch mis ik wel eens wat. Tussen de nieuwe albums van deze week vond ik een album van Lizzy McAlpine en dat is een naam die ik volgens mij nog niet eerder ben tegen gekomen. Older is echter al het derde album van de singer-songwriter uit Philadelphia, Pennsylvania en de vorige twee konden in de Verenigde Staten rekenen op zeer positieve recensies. 

Lizzy (formeel Elizabeth Catherine) McAlpine schreef al songs op de middelbare school, maar leerde het vak vervolgens aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston. In 2020 verscheen haar debuutalbum Give Me A Minute, waarop de jonge Amerikaanse muzikante indruk maakte met zeer smaakvolle folkpop. Het leverde haar beroemde fans op als Phoebe Bridgers en FINNEAS (ook bekend als de broer van Billie Eilish), maar op een of andere manier ontsnapte ze aan mijn aandacht. 

Dat deed ze ook met het in 2022 verschenen five seconds flat, waarop ze koos voor een veel breder muzikaal palet. Het indrukwekkende breakup album five seconds flat had, wanneer ik het album had ontdekt, zonder enige twijfel mijn jaarlijst gehaald, maar mijn eerste kennismaking met de muziek van Lizzy McAlpine kwam helaas pas deze week. Lizzy McAlpine is nog altijd pas 24 jaar oud, maar met Older schaart ze zich wat mij betreft onder de besten in het genre. 

Welk genre dat precies is, is niet zo makkelijk te zeggen, want Older is een verrassend veelzijdig album. Op haar vorige album koos de Amerikaanse muzikante voor wat meer invloeden uit de pop, maar Older is weer wat meer een singer-songwriter album, al zoekt Lizzy McAlpine ook de grenzen op van dit genre. Het derde album van de muzikante uit Philadelphia klinkt een groot deel van de tijd als een tijdloos singer-songwriter album, maar Older verwerkt ook invloeden uit de indiepop en indiefolk van het moment. 

De jonge Amerikaanse muzikante maakte haar nieuwe album met meerdere producers en flink wat gastmuzikanten, onder wie muzikanten van naam en faam als Jon Brion, Pino Palladino, Matt Chamberlain en Rob Moose. Ondanks het grote aantal muzikanten dat betrokken was bij het album, is Older een verassend intiem album. Dat hoor je het best in de wat meer ingetogen songs op het album, maar ook als het album wat voller klinkt of zelfs stevig uitpakt met rijk gekleurde orkestraties, trekt Lizzy McAlpine alle aandacht naar zich toe. 

Dat doet ze met bijzonder mooie zang, die overloopt van gevoel en die doorleefder klinkt dan je van iemand van de leeftijd van Lizzy McAlpine mag verwachten. Ik werd echt onmiddellijk geraakt door de bijzonder mooie stem van de muzikante uit Philadelphia en haar emotievolle voordracht, maar ook de songs op Older zijn van een bijzonder hoog niveau. 

Het zijn songs die worden gedragen door de geweldige muzikanten die hebben bijgedragen aan het album en door de uitstekende zang, maar het zijn ook songs die je vanaf de eerste noten nieuwsgierig maken naar alles dat nog komen gaat. Dat doen ook de persoonlijke teksten op dit ‘coming of age’ album, want Lizzy McAlpine heeft absoluut wat te melden. Ik had een week geleden nog nooit van Lizzy McAlpine gehoord, maar ik ben inmiddels diep onder de indruk van haar fraaie oeuvre, waarin het prachtige Older vooralsnog het onbetwiste hoogtepunt is. Erwin Zijleman

De muziek van Lizzy McAline is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lizzymcalpineband.bandcamp.com/album/older.


Older van Lizzy McAlpine is verkrijgbaar via de Mania webshop: