04 april 2024

Morgan Harper-Jones - Up To The Glass

De Britse muzikante Morgan Harper-Jones lijkt te opereren in het kielzog van Phoebe Bridgers, maar laat naarmate haar debuutalbum Up To The Glass vordert een steeds interessanter eigen geluid horen
Verzadiging ligt nadrukkelijk op de loer wanneer het gaat om albums van jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indie. Het zou een reden kunnen zijn om het debuutalbum van Morgan Harper-Jones te laten liggen, maar ik raak steeds meer onder de indruk van hetgeen dat de Britse muzikante te bieden heeft. Dat hoor je nog niet direct in de openingstracks, die waarschijnlijk makkelijker een groot publiek aanspreken, maar minder interessant zijn dan de songs op het tweede deel van het album. Morgan Harper-Jones kan in meerdere genres uit de voeten, heeft een bijzondere stem en schrijft interessante songs. Het levert een prima debuutalbum op.



Swimming Upstream, de openingstrack van het debuutalbum van Morgan Harper-Jones, doet me echt in alle opzichten aan Phoebe Bridgers denken. De gitaarlijnen, de atmosferische klanken op de achtergrond, de zang, de tekst, de spanningsboog en de sfeer zorgen er voor dat Swimming Upstream absoluut niet zou hebben misstaan op een van de albums van Phoebe Bridgers. Het had een reden kunnen zijn om het debuutalbum van Morgan Harper-Jones opzij te leggen, maar de openingstrack van Up To The Glass is wel een hele sterke song, die me op een of andere manier nieuwsgierig maakte naar de rest van het album. 

Ook op de rest van haar debuutalbum vist Morgan Harper-Jones deels in dezelfde vijver als Phoebe Bridgers en al haar volgelingen, maar Up To The Glass is een stuk aansprekender dan de steeds verder uitdijende grauwe middelmaat in het genre en bevat buiten de openingstrack geen songs die haar direct onder de volgelingen van Phoebe Bridgers schaart. 

Morgan Harper-Jones doet met haar stem in eerste instantie denken aan Phoebe Bridgers, maar op het grootste deel van haar debuutalbum heeft de muzikante uit Manchester een duidelijker eigen geluid en is de vergelijking met Phoebe Bridgers nauwelijks meer relevant. De Britse muzikante kan met haar stem goed uit de voeten in de lome indiepop songs op het album, maar ook wanneer Up To The Glass opschuift richting wat uitbundigere indierock en pop of juist kiest voor wat meer ingetogen folksongs valt haar stem in positieve zin op. 

Ik vind de zang op Up To The Glass zelf het mooist wanneer Morgan Harper-Jones kiest voor wat meer folky songs, die gelukkig in de meerderheid zijn op het album. Met name in deze songs zingt de muzikante uit Manchester met veel gevoel en heeft haar stem iets kwetsbaars. Die emotie en kwetsbaarheid hebben een reden, want Up To The Glass is een zeer persoonlijk album, waarop Morgan Harper-Jones stil staat bij haar mentale problemen en bovendien de dood van haar grootouders, die haar hebben opgevoed, probeert te verwerken. 

De Britse muzikante, die zichzelf omschrijft als een oude ziel in een jong lichaam, heeft een serie sterke songs geschreven. Dat deed ze niet alleen, want de meeste songs op haar debuutalbum schreef ze uiteindelijk samen met de Noord-Ierse muzikant en producer Iain Archer, die deel uitmaakte van Snow Patrol en Tired Pony, een aantal geslaagde soloalbums maakte, maar de afgelopen jaren vooral werkte met andere muzikanten, onder wie Jake Bugg, Isaac Gracie en Lisa Hannigan. Ook de samenwerking met Morgan Harper-Jones pakt goed uit, want Up To The Glass is een sterk album met zeer aansprekende songs. 

In muzikaal opzicht kan het zoals gezegd meerdere kanten op, wat een veelzijdig geluid oplevert. Persoonlijk vind ik het jammer dat de Britse muzikante juist in de openingstracks op het album wat tegen de toegankelijke indiepop en indierock aanleunt. Het is een genre waarin de concurrentie moordend is en waarin het momenteel lastig is om op te vallen. Dat opvallen doet de muzikante uit Manchester een stuk makkelijker met de songs waarin we meer van Morgan Harper-Jones zelf horen. Up To The Glass hinkt misschien wat op twee gedachten, maar is over de hele linie een sterk album, dat er absoluut toe doet. Erwin Zijleman

De muziek van Morgan Harper-Jones is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://morganharper-jones.bandcamp.com/album/up-to-the-glass.


Up To The Glass van Morgan Harper-Jones is verkrijgbaar via de Mania webshop: