30 april 2024

Babehoven - Water's Here In You

Het New Yorkse duo Babehoven trok in 2022 echt veel te weinig aandacht met het prachtige Light Moving Time en verdient een veel beter lot met het nog mooiere en indrukwekkendere Water’s Here In You
Tussen de stapel nieuwe albums van deze week zal het nieuwe album van Babehoven waarschijnlijk niet direct opvallen, maar het is, net als zijn voorganger, een prachtig album dat echt alle aandacht verdient. Maya Bon en Ryan Albert maken indiefolk met een ruw randje en tekenen voor intieme en melodieuze songs vol verrassingen. De instrumentatie op Water’s Here In You is echt prachtig en kleurt fraai bij de al even mooie stem van Maya Bon. Zeker in de meer ingetogen momenten maakt Babehoven dromerige en bezwerende muziek en het is muziek die zich steeds weer als een warme deken om je heen slaat. Ik ben gek op het debuut van Babehoven, maar album nummer twee is nog een stuk beter.Ik was in de herfst van 2022 zeer gecharmeerd van Light Moving Time, het debuutalbum van het Amerikaanse duo Babehoven. Het tweetal uit Hudson, New York, trok op haar eerste album, dat volgde op een respectabel aantal EP’s, makkelijk de aandacht met de mooie heldere stem van Maya Bon, maar ook de productie van haar metgezel Ryan Albert viel in positieve zin op. 

Light Moving Time kreeg vooral het etiket indiefolk opgeplakt, maar vergeleken met de meeste andere albums in dit genre vond ik de muziek van Babehoven een stuk veelzijdiger. De folky songs van Maya Bon en Ryan Albert waren immers ook voorzien van invloeden uit onder andere indierock, folkrock, psychedelica zelfs een beetje shoegaze, maar dit ging niet ten koste van de intimiteit van de songs. 

Voor een indiefolk album klonk het debuutalbum van Babehoven niet alleen verrassend veelzijdig, maar ook aangenaam ruw, waardoor het album er voor mij makkelijk uitsprong in de herfst van 2022. Het New Yorkse tweetal had haar songs ook nog eens bijzonder fraai en avontuurlijk ingekleurd, waardoor iedere track op het album weer een aangename verrassing was. 

Helaas kreeg het debuutalbum van Babehoven maar heel weinig aandacht, zeker in Nederland. Op het muziekplatform Musicmeter werd buiten mijn recensie geen enkele reactie geplaatst, wat gezien de kwaliteit van het album best bijzonder mag worden genoemd. Ook het deze week verschenen Water’s Here In You zal het in een hele drukke releaseweek waarschijnlijk weer moeten doen met bescheiden aandacht, maar Maya Bon en Ryan Albert wisten mij weer direct te overtuigen. 

Ook op Water’s Here In You namen de twee muzikanten uit New York de touwtjes weer stevig in handen, want Maya Bon en Ryan Albert deden ook dit keer vrijwel alles zelf. Dat is niet ten koste gegaan van de kwaliteit, want in productioneel, muzikaal en vocaal opzicht is het tweede album van Babehoven nog wat indrukwekkender dan zijn voorganger. 

Ook Water’s Here In You is een album dat met enige fantasie in het hokje indiefolk past, maar ook op hun tweede album verwerken Maya Bon en Ryan Albert andere invloeden en zorgen ze voor een wat ruw randje, waardoor het net wat opvallender klinkt dan het gemiddelde indiefolk album. 

Ik had direct bij eerste beluistering weer een enorm zwak voor de stem van Maya Bon, die in de verte wat aan Edie Brickell doet denken, maar nu ik het album meerdere keren heb beluisterd ben ik vooral onder de indruk van de geweldige songs op Water’s Here in You. Het duo uit New York tekent op haar tweede album voor heerlijk melodieuze songs en het zijn opvallend warmbloedige songs, die worden gedragen door akoestisch en elektrisch gitaarspel of dromerige synths, waaraan uiteenlopende instrumenten zijn toegevoegd. 

Babehoven maakt muziek waarbij het aangenaam luieren of wegdromen is, maar de songs van de band zijn ook niet wars van de nodige melancholie. Maya Bon en Ryan Albert maken lekker in het gehoor liggende songs, maar zoeken ook zeker het experiment of de minder makkelijke weg, waardoor de songs op Water’s Here In You steeds interessanter worden. Net als op het vorige album lijkt Babehoven in een van de tracks Mazzy Star te eren, maar verder valt het New Yorkse tweetal vooral op door een bijzonder fraai eigen geluid. Erwin Zijleman

De muziek van Babehoven is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://babehoven.bandcamp.com/album/waters-here-in-you-2.


Water's Here In You van Babehoven is verkrijgbaar via de Mania webshop: