08 april 2024

The Pernice Brothers - Who Will You Believe

Na vijf jaar stilte laat Joe Pernice op het nieuwe album van zijn band The Pernice Brothers horen dat hij het schrijven van heerlijk zonnige, volstrekt tijdloze en zeer memorabele popsongs nog niet is verleerd
Ik keek al een tijdje uit naar het nieuwe album van The Pernice Brothers dat een paar maanden geleden werd aangekondigd. Joe Pernice staat immers sinds 1995 garant voor uitstekende albums, die hij maakte in meerdere gedaantes. Ook met The Pernice Brothers, waarvan ook zijn broer Bob deel uit maakt, heeft Joe Pernice tot dusver alleen maar uitstekende albums afgeleverd. Daar komt geen verandering in met de release van Who Will You Believe, want ook het nieuwe album van The Pernice Brothers is een album vol songs die je eindeloos wilt koesteren. Het is een album vol flarden uit het verleden en flink wat melancholie, maar het is ook een album dat doet uitzien naar een prachtige zomer.De langverwachte terugkeer van The Pernice Brothers is echt perfect getimed, want precies een dag voor de eerste en voorlopig ook laatste zomerdag van 2024 verschijnt Who Will You Believe. Het is het eerste wapenfeit van The Pernice Brothers sinds het in 2019 verschenen Spread The Feeling, al verscheen vorig jaar nog wel een bijzonder fraaie 25th Anniversary Edition van het album Overcome By Happiness. 

Hoewel zijn broer Bob ook op het nieuwe album van The Pernice Brothers weer gitaar speelt, draait op Who Will You Believe alles om Joe Pernice, die wat mij betreft moet worden gerekend tot de meest onderschatte songwriters uit de geschiedenis van de popmuziek. De Amerikaanse muzikant is de afgelopen jaren wat minder productief, maar heeft een stapeltje prachtige albums op zijn naam staan. 

Het zijn albums die hij in eerste instantie maakte met zijn band Scud Mountain Boys, maar ook de soloalbums die Joe Pernice maakte en de albums die hij maakte met gelegenheidsbands als als Chappaquiddick Skyline en The New Mendicants zijn stuk voor stuk prachtig. En dan zijn er ook nog eens de albums van The Pernice Brothers. Who Will You Believe is het achtste studioalbum van de band rond Joe Pernice en het is net als zijn voorgangers een uitstekend album. 

Ik begon deze recensie met een opmerking over de goede timing van de release van het album. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid zonnestralen die uit de speakers komt wanneer je naar het album luistert. Joe Pernice vond in het verleden zijn inspiratie zowel in de Britse als de Amerikaanse popmuziek uit de jaren 60 en 70 en invloeden uit deze decennia zijn ook op Who Will You Believe goed hoorbaar. 

Het album bevat een aantal songs met opvallend veel invloeden van The Beatles, maar Joe Pernice is ook de Amerikaanse muziekgeschiedenis vergeten en heeft zich zeker laten beïnvloeden door een aantal albums van Tom Petty en door de Amerikaanse powerpop. En zo kun je namen blijven noemen bij beluistering van het album. Ondanks alle invloeden uit het verleden is ook Who Will You Believe weer een fris klinkend album vol met popsongs waarvoor menig beginnend bandje een moord zou doen. 

Het zijn over het algemeen zonnig klinkende popsongs, al heeft Joe Pernice flink wat melancholie in de teksten verstopt. Het is melancholie die werd gevoed door de dood van zijn neef en de zelfverkozen dood van vrienden als muzikant David Berman (Silver Jews, Purple Mountains) en platenbaas Gary Stewart (Rhino Records ). Het heeft er voor gezorgd dat Joe Pernice ook nadenkt over zijn eigen sterfelijkheid, ook al is hij pas 56 jaar oud. 

Laten we hopen dat de Amerikaanse muzikant nog een flinke tijd mee kan, want ook op Who Will You Believe laat Joe Pernice weer horen dat hij, weliswaar in kleine kring, terecht wordt gerekend tot de betere songwriters. De geweldige songs worden, onder andere door de Amerikaanse muzikant zelf, voorzien van geweldig en af en toe spetterend gitaarwerk, terwijl flink wat gastmuzikanten tekenen voor een lekker vol en zoals gezegd zonnig geluid. Het pas allemaal prachtig bij de stem van Joe Pernice, die zijn songs voorziet van nog een extra laagje nostalgie. 

Een nieuw album van The Pernice Brothers heeft helaas ook dit keer niet geleid tot een explosie van aandacht van de muziekmedia, maar iedereen die het oeuvre van Joe Pernice kent weet dat ieder nieuw album van zijn hand iets is om naar uit te kijken. En ook dit keer stelt hij ons zeker niet teleur. Erwin Zijleman

De muziek van The Pernice Brothers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://pernicebrothers.bandcamp.com/album/who-will-you-believe.


Who Will You Believe van The Pernice Brothers is verkrijgbaar via de Mania webshop: