17 april 2024

Jess Ribeiro - Summer Of Love

De Australische muzikante Jess Ribeiro heeft met Summer Of Love een album gemaakt dat eindeloos betovert, maar dat ook continu de fantasie prikkelt met avontuurlijke klanken, bijzondere zang en eigenzinnige songs
Het is dringen in het grote aanbod aan nieuwe muziek van het moment, maar het zou echt doodzonde zijn als het bijzondere Summer Of Love van Jess Ribeiro ondersneeuwt. De singer-songwriter laat zich door meerdere genres beïnvloeden, met een voorzichtige voorliefde voor rootsmuziek. Ze laat haar muziek echter niet in een hokje duwen door te kiezen voor een bijzondere en zeer smaakvolle instrumentatie. De subtiele klanken op het album worden gecombineerd met al even bijzondere zang, die Summer Of Love voorzien van een uniek stempel. Dat stempel krijgt nog wat extra glans door de eigenzinnige songs van de Australische muzikante, die met Summer Of Love een prachtalbum heeft gemaakt.Jess Ribeiro is een Australische muzikante die al een aantal albums op haar naam heeft staan en deze week opduikt met het uitstekende Summer Of Love. Het is mijn eerste kennismaking met de bijzondere muziek van de singer-songwriter uit Melbourne, maar het is een kennismaking die naar veel meer smaakt. 

Summer Of Love opent direct fascinerend met Maybe If I Wore Sunglasses Inside I Won't Feel Tired. Het is een wat desolaat aanvoelende track waarin Jess Ribeiro wat onderkoeld zingt en haar teksten eindeloos repeteert. De Australische muzikante laat zich in eerste instantie alleen begeleiden door sobere pianoakkoorden, waar naarmate de track vordert nog subtiele bijdragen van percussie en blazers aan worden toegevoegd. 

De eigenzinnige openingstrack maakte me direct nieuwsgierig naar de rest van het album en die blijkt van een minstens even hoog niveau. Jess Ribeiro maakte haar nieuwe album, haar eerste in vijf jaar tijd, met flink wat muzikanten, maar Summer Of Love is in muzikaal opzicht een subtiel klinkend album. 

In veel tracks is een rol weggelegd voor bijzondere percussie en zijn accenten van strijkers of blazers te horen, de rest van de instrumentatie cirkelt hier fraai omheen en laat track na track een opvallend geluid horen. Het is een spannend geluid dat de songs van Jess Ribeiro voorziet van een uniek karakter. 

Het is een geluid dat goed past bij de eigenzinnige songs van de Australische muzikante. Het zijn songs die de fantasie uitvoerig prikkelen, maar veel songs op Summer Of Love zijn ook gewoon mooi en aangenaam. Ook de stem van Jess Ribeiro is bijzonder. De Australische muzikante zingt meestal redelijk ingehouden, maar ze voegt ook veel gevoel toe aan haar zang. 

Het is een stem die ik in de meeste songs niet direct kan vergelijken met stemmen van andere vrouwelijke muzikanten, al klinkt Jess Ribeiro in het prachtige The Trees And Me opeens als Fiona Apple, wat naar mijn mening het mooiste vergelijkingsmateriaal is dat ik kan bedenken. Ook in muzikaal opzicht doet de muziek van Jess Ribeiro soms wel wat denken aan Fiona Apple, al ontbreekt het zeer karakteristieke pianospel van de Amerikaanse muzikante. 

Summer Of Love is een album dat prima past in het hokje rootsmuziek, al is het wel de eigenzinnige Australische variant van het genre en schuift Jess Ribeiro ook wel een enkele keer op richting indierock. De bijzondere openingstrack Maybe If I Wore Sunglasses Inside I Won't Feel Tired maakte me vooral nieuwsgierig naar de muziek van Jess Ribeiro, maar haar nieuwe album is in korte tijd uitgegroeid tot een album dat me zeer dierbaar is. 

De Britse kwaliteitskrant The Guardian omschrijft de persoonlijke songs op Summer Of Love als “a balm for anxious times”, maar ik vind het nieuwe album van Jess Ribeiro vooral een album dat in muzikaal en vocaal opzicht een eigen weg durft te kiezen en continu de grenzen opzoekt. Dat levert vaak muziek op die wat lastiger te doorgronden is, maar op een of andere manier dringen de songs van Jess Ribeiro zich bijzonder makkelijk op. 

Dat laatste heeft misschien ook te maken met de intimiteit en intensiteit van het album, want zeker wanneer je de volumeknop wat verder open draait lijkt het wel of Jess Ribeiro en al haar medemuzikanten bij je in de kamer staan. Het is puur toeval dat ik toe kwam aan beluistering van Summer Of Love van Jess Ribeiro, maar wat ben ik blij met dit bijzondere album van down under. Erwin Zijleman

De muziek van Jess Ribeiro is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://jessribeiro.bandcamp.com/album/summer-of-love-3.


Summer Of Love van Jess Ribeiro is verkrijgbaar via de Mania webshop: